UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Jak odchudzać się po sześćdziesiątce?

Jak odchudzać się po sześćdziesiątce?

Odchudzanie po sześćdziesiątce zależy od stanu zdrowia - jeżeli są jakieś poważniejsze schorzenia, to dieta powinna przebiegać pod nadzorem lekarza. Generalnie dieta powinna być zrównoważona, dostarczająca niezbędnych składników, lecz z deficytem kalorii, który spowoduje ubytek masy ciała ok. pół kilograma na tydzień. Jedynie takie powolne, systematyczne odchudzanie połączone ze zwiększoną aktywnością fizyczną jest korzystne dla zdrowia. Radzimy odrzucić wszystkie "diety cud" oraz głodówki, które w tym wieku mogą być szczególnie niebezpieczne - np. niedobór wapnia spowoduje rozwój osteoporozy. Niekorzystne są też niedobory witamin i mikroelementów, dlatego dieta musi być bogata w warzywa i owoce, które należy spożywać w postaci surowej lub gotowanej na parze (często lepiej  tolerowane w tym wieku). Polecane są też ryby oraz oliwa z oliwek jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast zakazane są tłuszcze zwierzęce, słodycze, białe pieczywo, słodzone napoje.
Nie jesteśmy z stanie wyczerpująco przedstawić tego tematu - radzimy skorzystać z gotowych przepisów - np. godną polecenia jest tzw. "dieta plaż południowych".