UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Jestem w 2 miesiącu ciąży i chciałabym się dowiedzieć, co można jeść, a jakich potraw unikać w czasie ciąży?

Jestem w 2 miesiącu ciąży i chciałabym się dowiedzieć, co można jeść, a jakich potraw unikać w czasie ciąży?

Odżywianie w ciąży to zagadnienie bardzo ważne dla dziecka jak i dla matki. Kiedyś pokutowało stwierdzenie, że ciężarna ma jeść za dwoje!

Efektem tego była powszechna otyłość matek, a wraz z nią inne problemy zdrowotne. Dzisiaj kobiety boją się przytyć i nie jedzą podwójnie, ale trzeba pamiętać, że dieta ciężarnej musi być przede wszystkim dobrze zbilansowana i urozmaicona. Poleca się dietę lekkostrawną, bogatą w naturalne, świeże, pełnowartościowe produkty. Składniki pokarmu są przecież budulcem dla rozwijającego się dziecka i aż strach pomyśleć, jaki byłby noworodek urodzony przez miłośniczkę samych fast foodów! Akurat ten rodzaj pożywienia jest nie zdrowy dla wszystkich, a dla kobiet w ciąży w szczególności. 

A oto lista produktów zakazanych dla kobiet w ciąży:
- alkohol w każdej postaci
- mocna kawa, herbata, cola – ze względu na obecność kofeiny
- dania fast food – zawierają wiele chemicznych dodatków
- słodzone napoje gazowane 
- surowe mięso (tatar) – ryzyko zakażenia toksoplazmozą
- surowe owoce morza i ryby – mogą być zakażone bakteriami, pasożytami
- sery pleśniowe – np. typu camembert – obecne w nich bakterie typu listeria mogą doprowadzić nawet do poronienia!
- ryby słodkowodne z jezior i rzek – ryzyko zanieczyszczeń chemicznych
- duże ilości wątróbki – ryzyko przedawkowania witaminy A szkodliwej dla rozwoju płodu

Produkty szczególnie zalecane to m.in.:
- ryby morskie – bogate w kwasy omega-3 korzystnie wpływające na rozwój mózgu płodu (badania wykazały ich wpływ na inteligencję!)
- tofu - doskonałe źródło białka
- naturalny jogurt i kefir
- jajka (klasy 0 lub 1) jako idealne źródło aminokwasów 
- produkty dostarczające cynk, magnez i selen – m.in. pestki słonecznika i dyni, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ciemny ryż, chude mięso
- warzywa i owoce dostarczające m.in.  antyoksydantów i witamin, np. morele, brzoskwinie, jabłka, truskawki,  papryka, szparagi, zielone warzywa, takie jak sałata, brokuły i szpinak
- woda