UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Klops z papryką

Klops z papryką

 

Składniki (na 4 porcje):

  • ½ kg mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę drobno pokroić, posolić, podsmażyć na patelni do zeszklenia. Dodać do mięsa razem z jajkami, częścią koperku i pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Z przygotowanej masy uformować wałek, owinąć go gazą i obwiązać nitką.
  • Paprykę pokroić w słupki, włożyć do garnka, na niej ułożyć klops i zalać lekko osoloną wodą, tak by był przykryty.
  • Gotować pod przykryciem około pół godziny.
  • Klops wyjąć z garnka, zdjąć gazę, pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku, po bokach wyłożyć odsączoną paprykę.
  • Przed podaniem posypać resztą posiekanej zieleniny.

 

Mięso mielone

Najbardziej popularna jest chyba zjadana na surowo zmielona wołowa polędwica, czyli tatar.

Na pulpety nadają się delikatne w smaku mięsa drobiowe i cielęcina; wieprzowina (sama albo wymieszana z wołowiną) jest dobra na smażone kotlety, pulpety i do faszerowania warzyw, a do dań greckich i arabskich pasuje jagnięcina.

Usmażone lub ugotowane mielone będzie pulchniejsze, jeśli dodamy na przykład zamoczoną w wodzie lub mleku bułkę, starty surowy ziemniak, twarożek albo posiekane ugotowane jajko.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA