UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Wołowina w pomarańczach

Korzenna wołowina w pomarańczach

 

 

Składniki:

  • 1,3 kg wołowiny (ligawy)
  • 3 pomarańcze
  • 2 laski cynamonu
  • 3 czerwone cebule
  • łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 5 łyżek octu winnego lub śliwkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Reklama
Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pociąć w kostkę.
  • Przełożyć do miski.
  • Dodać skórkę otartą z trzech pomarańczy oraz sok wyciśnięty z tych owoców.
  • Dołożyć pociętą w piórka cebulę, laski cynamonu, ocet, pieprz, łyżeczkę soli, oliwę i oba rodzaje papryki.
  • Wołowinę z dodatkami dokładnie wymieszać tak, aby marynata pokryła mięso.
  • Przykryć folią i odstawić na co najmniej 3 godziny.
  • Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową (najlepiej nakłuć ją w kilku miejscach patyczkiem) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C).
  • Piec około 2,5 godziny.
  • Podawać na plastrach pomarańczy z ziemniakami, ryżem lub białym chrupiącym pieczywem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA