UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Mój dziadek choruje na cukrzycę oraz niewydolność nerek. Chciałabym się dowiedzieć, jaką dietę powinien stosować w tym przypadku? Czego unikać, a co jest wskazane?

Mój dziadek choruje na cukrzycę oraz niewydolność nerek. Chciałabym się dowiedzieć, jaką dietę powinien stosować w tym przypadku? Czego unikać, a co jest wskazane?

Dializoterapia znosi wiele objawów zatrucia mocznicowego, ale niestety nie wszystkie. Dlatego stosowanie prawidłowo ustalonej diety ma ogromne znaczenie w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia u chorych z upośledzoną funkcją nerek. Warto zatem diecie poświęcić więcej uwagi.

Zasady diety  dla pacjentów przewlekle dializowanych:
1. Dieta powinna zawierać odpowiednią ilość energii, to znaczy minimum 35 kcal na kg masy ciała, co stanowi przeciętnie około 2000-2500 kcal na dobę. 
2. Białko - jest ważnym materiałem budulcowym. Zalecana Ilość białka wynosi ok. 1,0-1,2 g na kg masy ciała na dobę. Powinno to być  białko w pełni wartościowe (zwierzęce) zawarte w mleku i przetworach mlecznych, chudym mięsie, wędlinach, drobiu, rybach, jajach. Przestrzeganie spożywania odpowiedniej ilości białka zapobiega niskiemu poziomowi białek we krwi oraz osłabieniu odporności.  Utrzymujący się dłużej niedobór białka w diecie pacjentów dializowanych prowadzi do ich niedożywienia.
3. Tłuszcze - często u osób dializowanych mogą występować zaburzenia gospodarki tłuszczowej. Dlatego dozwolone są przede wszystkim tłuszcze roślinne, takie jak: olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliwek oraz ograniczona ilość masła roślinnego lub świeżego. 
4. Potas – jego zawartość w pokarmach to najistotniejszy element diety u osób dializowanych. Nadmiar potasu we krwi jest niebezpieczny dla pracy serca. Większość produktów (nawet tych wysokopotasowych) może być włączona do jadłospisu po ich odpowiednim przygotowaniu. Prostym sposobem na obniżenie zawartości potasu i sodu w produktach spożywczych jest ich podwójne gotowanie bez dodatku soli. Także gotowanie jarzyn w bardzo istotny sposób może obniżyć w nich zawartość potasu.