UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Patrz pan, hiena, a krokodyle łzy leje... Cud natury. Hm, raczej cudak!

Podagra, a raczej dna moczanowa, niekiedy nazywana artretyzmem to choroba, za którą odpowiada zbyt wysoki poziom kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy zazwyczaj wydalany wraz z moczem, gdy występuje w nadmiarze, krystalizuje pod postacią moczanu sodu, który tworzy złogi w stawach i ścięgnach, powodujące ich stan zapalny z towarzyszącym najczęściej bardzo silnym bólem. Niekiedy wystąpienie dny indukowane jest przez uraz mechaniczny, operacje chirurgiczną, stres, alkohol, zatrucie ołowiem czy leki - np antybiotyki. Może też ona towarzyszyć innym chorobom, jak choroby nerek, nowotwory, anemia czy łuszczyca.

Nie jest to choroba dziedziczna, ale obserwuje się rodzinną skłonność do jej występowania. Częściej atakuje mężczyzn po czterdziestce, ale i panie zwłaszcza w okresie menopauzy mogą zostać nią dotknięte.

Leczenie (najczęściej Miluritem) pozostawiając lekarzom, sami tez możemy złagodzić ataki dny, a nawet im zapobiegać. Choćby odpowiednią dietą. Jej podstawowe zalecenia to eliminowanie czerwonego mięsa i wywarów mięsnych (rosoły, sosy), ograniczenie spożywania podrobów (wątroba, nerki, owoce morza, konserwowane ryby, zwłaszcza sardynki, śledzie czy anchois. Należy też ograniczyć ilość spożywanych pokarmów wysokobiałkowych, zwłaszcza bogatych w związki purynowe (tłuste ryby, szparagi, szpinak, fasola). Należy za to pić dużo płynów, oczywiście bez alkoholu. Ważne jest też zachowanie właściwej wagi ciała - otyli powinni schudnąć. Objawy dny może zmniejszyć spożywanie produktów bogatych w cukry złożone, na przykład płatków zbożowych, owoców (zwłaszcza wiśni, truskawek, borówki amerykańskiej i czarnych jagód) i zielonych warzywach liściastych. Z kolei unikać należy produktów na bazie cukrów prostych.