UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Witam! Czy w okresie ataku dny moczanowej można pić sok jabłkowy, z buraków czerwonych i innych warzyw i owoców, prosto z sokowirówki. Czy codzienne picie tych soków nie wpływa na wyzwolenie ataku dny?

Witam! Czy w okresie ataku dny moczanowej można pić sok jabłkowy, z buraków czerwonych i innych warzyw i owoców, prosto z sokowirówki. Czy codzienne picie tych soków nie wpływa na wyzwolenie ataku dny?

Dna inaczej skaza moczanowa, podagra, artretyzm to choroba przemiany materii. Polega na nadmiernym wytwarzaniu w organizmie kwasu moczowego, który odkłada się w postaci kryształków w stawach i tkankach okołostawowych. Najczęściej objawia się zaczerwienieniem, obrzękiem, wzrostem ciepłoty zajętego stawu oraz gwałtownym atakiem bólu - tak zwanym napadem dny. Najczęściej zmiany dotyczą stawu śródstopo-paliczkowy dużego palucha u nogi. W przebiegu choroby wytwarzają się tak zwane guzki dnawe (inaczej: guzki artretyczne) w stawach, ścięgnach, kaletkach maziowych lub w małżowinie usznej. Każda postać dny wymaga jak najszybszego leczenia specjalistycznego.  Dna to typowa choroba cywilizacyjna, związana ze sposobem odżywiania: zbyt dużo mięsa (zwłaszcza wieprzowiny), nadmiar potraw tłustych, bogatych w białko, nadmierne spożycie alkoholu i kawy. Także źle prowadzone diety odchudzające mogą być przyczyną wystąpienia dny. Najczęściej chorują mężczyźni po czterdziestym piątym roku życia (około 20 razy częściej niż kobiety). Wprawdzie dna jest schorzeniem nieuleczalnym, ale odpowiedni tryb życia i dieta, ewentualnie wspomaganie środkami farmakologicznymi, zwykłe umożliwiają uniknięcie napadów dny i powikłań.
 
Z diety chorzy na dnę muszą wykluczyć pokarmy bogate w jądra komórkowe, bo zawierają one dużą ilość związków purynowych. Należą do nich: podroby (wątroba, mózg, nerki, serca), wywary i sosy mięsne, zupy na wywarach mięsnych, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób).  Z warzyw nie należy jeść szpinaku, szczawiu, groszku zielonego, fasolki szparagowej, a także nie wolno pić używek (kawa, herbata, kakao, alkohol, zwłaszcza czerwone wino i piwo). Można za to bezpiecznie jeść sery, mleko i jego przetwory, ryż, owoce i soki owocowe. Posiłki chorzy na dnę powinni spożywać regularnie - ostatni na 3-4 godziny przed snem, ponieważ w nocy podczas snu zwiększa się ilość zatrzymywanego w ustroju kwasu moczowego. Potrawy przygotowywać należy bez tłuszczu; gotować w wodzie lub na parze. Mięso gotuje się wyłącznie w dużej ilości wody. Nie wolo choremu spożywać potraw smażonych, pieczonych i duszonych.

Polecamy także następujące artykuły:
Dieta w dnie moczanowej