Oto kilka rad dotyczących ciast domowych.

 

Smaczne biszkopty

Co zrobić, aby biszkopty nie były zbyt suche? Należy je nasączyć. Najlepiej naparem kawowym. Aby go sporządzić, trzeba zaparzyć mocną kawę (może być rozpuszczalna), dodać kilka kropel alkoholu (na przykład rumu, amaretto czy koniaku), a następnie wystudzić. W takim naparze należy zanurzyć biszkopty (w całości) na krótki moment (łatwo nasiąkają!).

 

Kruche ciasto

Prawdziwe kruche ciasto uzyskamy, jeśli zastąpimy jedną trzecią mąki podawanej w przepisie kaszą manną. Jeśli natomiast wolimy bardziej wilgotne wypieki, część cukru zastąpmy miodem.

Reklama

 

Kokosowa beza

Jeśli lubimy szarlotkę z bezą i jej smak nieco nam się znudził, to możemy go urozmaicić, dodając wiórki kokosowe albo kakao do piany z białek.