Kapryśna aura z dużymi wahaniami temperatur i częstymi opadami – i to niezależnie od pory roku – nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Pojawiające się w jej wyniku nawet tylko lekkie przeziębienia mocno nadwerężają organizm. Jak zatem uchronić się przed kolejnymi infekcjami i wzmocnić odporność?

 

Siara, inaczej młodziwo (łac. colostrum) to żółta, gęsta wydzielina o lekko kwaśnym odczynie, wytwarzana przez gruczoły mlekowe wszystkich ssaków w pierwszym okresie po porodzie. Jest ona bogata w białka, witaminy, minerały oraz aktywne przeciwciała, działające niczym płaszcz ochronny. Po kilku dniach jej skład ulega pewnym modyfikacjom i siara zamienia się w mleko.

Reklama

 

Właściwości

Colostrum, będące składnikiem suplementów diety, to zazwyczaj wyciąg z mleka krowiego, które zostało zebrane w ciągu pierwszych dni po urodzeniu cielęcia. Jest unikalnym bioaktywnym surowcem o rzadko spotykanym składzie. Stanowi między innymi bogate źródło przeciwciał. Ponadto posiada niezwykłe właściwości odżywcze, energetyczne, ochronne oraz stymulujące. Do niewątpliwych zalet colostrum zalicza się korzystny wpływ na zwiększenie odporności organizmu. Zawarte w nim białko utrzymuje wzrost masy mięśniowej na odpowiednim poziomie oraz przyczynia się do prawidłowego rozwoju kości.

 

Dla kogo?

Suplementy diety zawierające w swoim składzie colostrum są skierowane zwłaszcza do osób (również w podeszłym wieku) z obniżoną odpornością organizmu, skarżących się na słabą kondycję fizyczną oraz będących na diecie odchudzającej.

 

Bezpieczeństwo

Colostrum to składnik znany na rynku farmaceutycznym i kosmetycznym od długiego czasu. Wiele opracowań naukowych dowiodło, że związki chemiczne w nim zawarte są całkowicie bezpieczne dla organizmu. Na świecie produkuje się z niego kosmetyki, lekarstwa oraz wspomniane już suplementy diety. Znajduje ono również zastosowanie w medycynie estetycznej, dermatologii, alergologii oraz dietetyce.