UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Czekolada niczym najlepszy owoc

Czekolada niczym najlepszy owocPowszechnie wiadomo, że owoce są zdrowe, bo zawierają przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Wyniki najnowszych badań opublikowane w piśmie „Chemistry Central Journal” dowodzą, że jeszcze bogatszym źródłem antyoksydantów jest czekolada bogata w znacznie więcej polifenoli i związków flawonowych niż soki owocowe.

Gdy naukowcy z Hershey Center for Health & Nutrition™ porównali zawartość przeciwutleniaczy w identycznej masie sproszkowanego kakao i owoców, okazało się, że kakao zawiera ich znacznie więcej.

Przyjrzeli się zatem ilości antyoksydantów w jednakowych porcjach: czekolady gorzkiej, kakao, gorącej czekolady i soku owocowego. Okazało się, że zarówno gorzka czekolada, jak i kakao przewyższają zawartością polifenoli i flawonoidów soki owocowe. Jednakże gorąca czekolada – z powodu sposobu przygotowywania napoju – miała znacznie mniej tych substancji.

Dr Debra Miller, główna autorka artykułu twierdzi, że „ziarna kakaowca są jak «superowoce»”. Miłośnicy czekolady mają zatem kolejny – tym razem naukowy – powód do radości.

 

Źródło: www.eurekalert.org


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA