Brak czasu, pośpiech, wygoda – to najczęstsze powody, dla których decydujemy się na spożywanie żywności typu fast food. Jedzenie takie jest zazwyczaj tłuste i mało wartościowe, zwłaszcza dla dzieci, gdyż zawiera niewiele niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników mineralnych oraz witamin.

 

Fast food, czyli inaczej „szybka żywność” to produkty, które w łatwy i prosty sposób zaspokajają uczucie nagłego głodu. Dostępne są między innymi w postaci hamburgerów, hot dogów, pizzy, kanapek, frytek, chipsów, batonów oraz popcornu. Wygoda ich zakupu oraz duża dostępność powodują, iż stają się one alternatywą dla zdrowej, zbilansowanej diety.

Reklama

 

Wartości energetyczne

Dorosły człowiek powinien dziennie dostarczyć swojemu organizmowi mniej więcej 2300 kcal (zależy to m.in. od płci, rodzaju wykonywanej pracy itd.). Tymczasem produkty typu fast food są zazwyczaj bardzo kaloryczne, na przykład porcja frytek to 210 kcal, hamburger – 260 kcal, a średniej wielkości pizza – aż 800 kcal. Ponadto są one często łączone z niezdrowymi i wysokokalorycznymi napojami, takimi jak cola. A przecież nie jest to jedyny posiłek, który spożywamy w ciągu dnia. Tłuszcz zawarty w „szybkiej żywności” jest najczęściej nasycony, a nadmierne jego ilości mogą skutkować otyłością, podniesieniem poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz chorobą miażdżycową. Do dań fast food dodaje się też bardzo dużo soli – w niektórych przypadkach w jednej porcji jest nawet 30 proc. zalecanej dziennej dawki.

 

Witaminy i minerały

Produkty fast food zawierają bardzo mało witamin, minerałów oraz błonnika regulującego trawienie. Witaminy A oraz C jest jedynie kilka procent (dzięki obecności niewielkiej ilości warzyw w tych potrawach). Jedyną pozytywną stroną jest wysoka zawartość białka.

 

Niebezpieczne skutki

Niestety, produkty typu fast food szybko uzależniają, są bowiem łatwo dostępne, obfite i sycące. Kuszą aromatem i smakiem, co prowadzi do częstego przejadania się nimi. To prawdziwa pułapka nie tylko dla osób będących na diecie i łatwa droga do otyłości. Szczególnie narażone są dzieci, które szybko przyzwyczajają się do tego typu jedzenia. Długotrwałe spożywanie dań fast food przez ludzi młodych prowadzi do niedoboru niezbędnych witamin i minerałów (zwłaszcza witaminy C, wapnia oraz błonnika). Pierwszymi objawami ich braku są: osłabienie, apatia, zahamowanie wzrostu, próchnica, kłopoty z trawieniem oraz trudności z koncentracją. Konsekwencje wynikające z długotrwałego spożywania tego typu pożywienia mogą się pojawić dopiero po kilku latach i skutkować takimi chorobami, jak cukrzyca lub miażdżyca.