Grzybek reishi (chińska nazwa Ling zhi, łacińska Ganoderma lucidum) na Dalekim Wschodzie jest znany i ceniony od tysięcy lat. Uważa się go za najstarszy i najbardziej pożyteczny gatunek grzyba stosowanego w medycynie. Jego chińska nazwa oznacza „zioło duchowej siły”. Niegdyś należał do rzadkości i był bardzo drogi. Obecnie – dzięki powstaniu wielu upraw – stał się bardziej dostępny. W ostatnich latach został opisany w amerykańskiej farmakopei.

 

Trochę historii

W Chinach i Japonii znano go od tysięcy lat i ceniono głównie za właściwości odmładzające i wspomagające leczenie wielu schorzeń. Zyskał nawet miano grzybka „nieśmiertelności i długowieczności”. Ponieważ był trudno osiągalny i dostępny tylko dla nielicznych, to jego sława dodatkowo na tym zyskiwała. Stał się bardzo cenny. Uchodził wręcz za artykuł luksusowy. Wieloletnie, współczesne już badania, między innymi brytyjskie, szwajcarskie i amerykańskie, naukowo potwierdziły jego prozdrowotne właściwości. Sprawiły także, że grzybek reishi jest hodowany na całym świecie. Wykorzystuje się go w preparatach stosowanych w profilaktyce nowotworów, a także uzupełniających leczenie tego typu chorób. W Japonii i Australii preparaty z grzybków reishi uznaje się za medykamenty i sprzedaje na receptę, w USA i wielu innych krajach są to suplementy diety, a w Chinach – popularne leki roślinne.

Reklama

 

Co zawierają grzybki reishi

Grzybki reishi mają bogaty skład. Zawierają między innymi białko, błonnik, polisacharydy, witaminy (głównie z grupy B) oraz minerały – wapń, cynk, mangan, żelazo, miedź i german. Skład grzybków (suplementy diety opierają się na sproszkowanych zarodnikach reishi) przesądza o ich właściwościach i działaniu, które w wielu przypadkach potwierdzono już badaniami klinicznymi. Reishi działa antyalergicznie, antyoksydacyjnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwrakowo, antywirusowo, przeciwcukrzycowo, przeciwpasożytniczo; ponadto poprawia krążenie i wzmacnia odporność, chroni wątrobę, reguluje ciśnienie i pracę nerek, uspokaja, a według niektórych źródeł – ma zapobiegać chorobom dróg oddechowych i korzystnie działać nawet na potencję seksualną. Zgodnie z tymi wskazaniami stosuje się reishi w takich przypadkach, jak wysokie i rozregulowane ciśnienie, osłabiony układ odpornościowy, alergie, wspomaganie chemioterapii, wspomaganie leczenia HIV, zmęczenie, wysoki poziom trójglicerydów i zapalenie wątroby.

 

Tradycja i współczesność

Fundamentalną zasadą tradycyjnej medycyny chińskiej jest regulacja homeostazy (wewnętrznej równowagi) całego organizmu. Znaczącą rolę w tym procesie przypisuje się substancji czynnej zawartej w reishi, która moduluje system odpornościowy organizmu i jednocześnie hamuje rozwój niektórych rodzajów komórek raka. Substancją tą są pozyskane z grzybka glukany i wiążące białka polisacharydy. To właśnie te związki uruchamiają procesy hamujące rozrost komórek rakowych. Otrzymane z grzybów polisacharydy wykazują działanie przeciwrakowe zarówno w badaniach przedklinicznych, jak i klinicznych. Reishi – co również wykazały badania może obniżać poziom cholesterolu LDL, a także poziom cukru we krwi w dwojaki sposób, powodując spadek jego stężenia i wzmagając produkcję insuliny w trzustce.

Grzybek reishi wciąż jest przedmiotem badań i to coraz bardziej szczegółowych. Nie przestaje fascynować uczonych, którzy chcą odkryć wszystkie jego tajemnice.