Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietany 18 proc.
  • 15–20 pieczarek
  • 1 szklanka wywaru wołowego
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka musztardy
  • odrobina mąki do obtoczenia
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Wołowinę kroimy w paski, posypujemy ją pieprzem oraz obtaczamy w mące.
  • Cebulę i pieczarki kroimy w piórka.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, aż będą szkliste, oraz posypujemy szczyptą soli.
  • Na patelnię dodajemy pieczarki oraz mięso i smażymy około 10 minut.
  • Całość zalewamy wywarem wołowym i dusimy 30 minut lub nieco dłużej – aż mięso będzie miękkie.
  • Dodajemy ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy i musztardę oraz dusimy kolejne 5 minut, po czym zabielamy gulasz śmietaną.
  • Podajemy na gorąco. Smacznego!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW