Składniki:

  • 1 kg mięsa z królika
  • 2 szklanki octu winnego
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • ziele angielskie
  • goździki
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Przyrządzić zalewę: ocet winny wymieszać z wodą, łyżką soli kuchennej, cebulą i marchewką pokrojonymi w plastry oraz kilkunastoma ziarnami ziela i goździkami.
  • Mięso podzielić na porcje i włożyć do marynaty na 48 godzin.
  • Osączone z zalewy mięso podsmażyć na głębokiej patelni na oliwie, dodać półtorej szklanki zalewy, przykryć i dusić do miękkości.
  • Aby poprawić wchłanianie żelaza z tego dania, podać do posiłku szklankę soku pomarańczowego lub z czarnej porzeczki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW