UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Olej arganowy – płynne złoto Maroka

Olej arganowy – płynne złoto MarokaZaliczany do najdroższych olejów na świecie, głównie dlatego, że metoda jego pozyskiwania jest bardzo pracochłonna, a miejsce występowania ogranicza się do półpustynnych terenów Maroka. Olej arganowy idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. Łagodzi stany zapalne i skutki poparzenia promieniami słonecznymi. W jakim jeszcze celu może być wykorzystywany?

 

Otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, zwanego arganią żelazną. Niegdyś był wytwarzany metodą tradycyjną poprzez ręczne mielenie ziaren, a w dzisiejszych czasach wykonuje się to maszynowo – metodą tłoczenia na zimno. Walory tak uzyskanego oleju doceniane są głównie w kosmetyce, ale ma on również inne cenne właściwości.

 

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

Olej arganowy do celów spożywczych jest wytwarzany w inny sposób niż do celów kosmetycznych i ma intensywny, orzechowy smak. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy oraz kwas linolowy. Dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, poprawia odporność i usprawnia krążenie krwi. Jest bogaty w kwasy omega-6, omega-9 oraz witaminę E, która jest głównym źródłem antyoksydantów oraz chroni czerwone krwinki przed rozpadem. Olej arganowy wspomaga układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie oraz wspomaga w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

Nie zaleca się stosowania go do smażenia, za to doskonale nadaje się do spożywania na zimno jako dodatek do sałatek, zup oraz mięsnych marynat. W połączeniu z miodem i migdałami tworzy pastę, która smakiem przypomina masło orzechowe.

 

Samodzielny kosmetyk i składnik

Olej arganowy może być wszechstronnym samodzielnym kosmetykiem. Dobrze pielęgnuje ciało, włosy i paznokcie, gdyż ma silne działanie regenerujące i nawilżające. Samodzielnie lub w połączeniu z innym olejkiem, na przykład sezamowym, tworzy idealną oliwkę do ciała, która zapobiega wysuszaniu, wspomaga pracę gruczołów łojowych, opóźnia procesy starzenia oraz łagodzi skutki poparzeń słonecznych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i łagodzącym doskonale nadaje się do skóry z przebarwieniami, trądzikowej i atopowej. Stosowany w masażu pomaga w walce z cellulitem. Idealnie nadaje się do pielęgnacji zniszczonych włosów (np. po zabiegach fryzjerskich). Wcierany w końcówki włosów chroni je przed szkodliwym działaniem słońca, wzmacnia i nadaje połysk. Łamliwym i rozdwajającym się paznokciom przywraca naturalny zdrowy wygląd. Jako składnik kosmetyków olejek arganowy znalazł zastosowanie w kremach, maseczkach, mydłach oraz olejkach przeciwsłonecznych. Nadaje się do każdego typu skóry i jest całkowicie bezpieczny dla alergików.

 

Uwaga na podróbki

Ze względu na skomplikowane procesy wytwarzania oleju arganowego, jego cena również nie należy do najniższych. Dlatego warto ostrożnie podchodzić do zakupów, gdyż zamiast pełnowartościowego produktu łatwo można nabyć jego tańsze odpowiedniki, często sztucznie zabarwiane i pozbawione drogocennych składników odżywczych. Autentyczny olej arganowy powinien również posiadać certyfikat gwarantujący jego wysoką jakość.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA