Składniki (na 4 porcje):

  • 3 brokuły
  • pół selera
  • 2 ziemniaki
  • 3 jaja
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka jogurtu
  • pieprz, sól
  • mleko

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki pokroić w ćwiartki i gotować w posolonej wodzie około 5 minut.
  • Seler pokroić w cienkie plastry, dodać do ziemniaków. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć z wody i zmiksować.
  • Brokuły blanszować przez około 3 minuty w wodzie z odrobiną mleka, aby zachowały kolor, odcedzić i poddusić na oliwie.
  • Połowę brokułów odłożyć, a resztę zmiksować i zmieszać z purée ziemniaczano-selerowym.
  • Jaja ubić, połączyć z masą, przyprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
  • Masę przełożyć do niedużej formy wysmarowanej tłuszczem.
  • Na wierzchu ułożyć resztę brokułów.
  • Naczynie z masą wstawić do większej formy napełnionej wodą i piec około 50 minut w temperaturze 200°C.

 

Brokuły

Przypominają trochę kalafior, z którym są spokrewnione. Bogate w lekkostrawne białko, witaminy (A, B1, B2, C i PP), sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, sporo magnezu, siarki i potasu), są silnie zasadotwórcze. Najcenniejszy w brokułach jest sulforafan – substancja zapobiegająca nowotworom i bezpośrednio zwalczająca komórki nowotworowe.

Aby brokuły nic nie utraciły ze swoich cennych składników, należy je albo blanszować, albo gotować na parze. Jeszcze wartościowsze są jadane na surowo.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW