UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Pieczarkowa z szynką

Pieczarkowa z szynką

 

 

 

Historia hodowli pieczarek nie jest długa i ma swój początek we Francji, choć grzyby próbowali uprawiać już i Grecy, i Rzymianie. Dziś pieczarki są wykorzystywane w kuchni codziennej: dodawane są do sosów i zup, pizzy i zapiekanek, mogą stanowić samodzielne danie (faszerowane np. mięsem czy serem), można je suszyć i marynować. I choć jak powiadają niektórzy: śledź nie ryba, pieczarka nie grzyb – pieczarki pachną – zwłaszcza te rosnące na łąkach. A zapach w kuchni to rzecz ważna.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag pieczarek
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 dag chudej szynki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania

  • Pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, i dusić przez 10 minut na rozgrzanej oliwie.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Podlać bulionem i na wolnym ogniu dusić jeszcze przez 10 minut.
  • Dodać jogurt i wszystko dokładnie zmiksować.
  • Plastry szynki pokroić w cienkie paseczki i przesmażyć na patelni bez tłuszczu.
  • Przed podaniem dodać do zupy razem z pokrojoną natką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA