Składniki:

  • 1 średni świeży pstrąg patroszony
  • 1/4 kostki schłodzonego masła
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • oregano oraz tymianek
  • sól i biały pieprz do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Pstrąga dokładnie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na folii aluminiowej, a plastry masła oraz czosnku umieszczamy wewnątrz ryby.
  • Mieszanką ziół i przypraw posypujemy pstrąga w środku i na zewnątrz.
  • Gałązki rozmarynu oraz pokrojoną w łódeczki cytrynę układamy na rybie (jedną gałązkę rozmarynu możemy włożyć do wnętrza).
  • Zawijamy pstrąga folią i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut (10 minut przed końcem pieczenia można rozchylić folię i podpiec skórkę).

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW