Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mleka (do rozczyniania drożdży)
  • oliwa z oliwek
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 3 dag grzybów suszonych
  • 2 średnie cebule

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn z drożdży i ubite całe jajka.
  • Śmietanę delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto.
  • Kiszoną kapustę ugotować z grzybami i połączyć z drobno pokrojoną i podsmażoną na oliwie cebulą.
  • Szklanką wykrawać krążki z ciasta, na środek każdego położyć nadzienie i skleić.
  • Gotowe pierożki ułożyć na blasze i piec w piekarniku o temperaturze 160–200°C.
  • Można podawać z podsmażonymi krążkami cebuli.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW