Składniki (na 4 porcje):

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 nieduży por
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki łagodnej curry
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi pokroić w sporą kostkę, posolić, oprószyć pieprzem, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem wymieszanym z curry i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Białą część pora pokroić w plasterki, dodać koncentrat i podsmażyć na oliwie.
  • Kurczaka razem z jogurtem połączyć z „pomidorowym” porem i dusić około 10 minut na małym ogniu.
  • Dodać pokrojoną zieloną część pora i gotować jeszcze 5 minut.

 

 

MIĘSO DROBIOWE

Od kiedy lekarze zaczęli mówić o szkodliwości tłustego, czerwonego mięsa, wzrosła popularność drobiu, a szczególnie kurczaków, które zawierają mniej tłuszczu nasyconego niż mięso wołowe. Kiedyś drób był mięsem drogim i wykwintnym, ale obecnie, na skutek intensywnej hodowli na skalę przemysłową, jest tanim i łatwo dostępnym źródłem pożywienia, zawierającym wiele białka i witamin z grupy B. Są w nim także żelazo, potas oraz niewielkie ilości cynku.

Im młodszy jest ptak, tym delikatniejsze ma mięso. Mięso z nóg i skrzydełek jest ciemne, zawiera więcej żelaza, cynku i innych składników mineralnych, natomiast z piersi jest jasne, ma delikatny smak, jest bogatym źródłem fosforu i potasu.

Białe mięso kurczaka i indyka jest chudsze niż mięso ciemne; najmniej tłuszczu zawierają piersi.

Mięso kaczki jest wysokokaloryczne, ale są w nim znaczne ilości tiaminy i ryboflawiny.

Dość tłusta jest gęsina, którą chwali przysłowie: „Nad bażanta gęś wolę, kiedy on w lesie, a ona na stole”.

Mięso drobiowe, choć zalecane przez dietetyków (ale najlepiej ugotowane i bez skórki), nie w każdej postaci jest zdrowe. Lepiej zrezygnować ze smażonego kurczaka podawanego w barach fast food.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW