UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Przeziębienie – przyczyny, leczenie, powikłania

    U nas podobnie, dzieci z przedszkola przynosiły rózne choróbska a potem tylko sztafeta i każdy chorował. Znalazłam na forum opinie o leku L52, lekarka...
    kornelya
  • Przeziębienie – lecznicze znaczenie gorączki

    myślę, że dość odważnie i też obawiałabym się o moje dziecko tak eksperymentując. u nas zawsze dajemy dzieciom do picia kropelki L52, znany homeopatyc...
    monika
  • Homeopatia – naturalne leczenie

    taki właśnie homeopatyczny lek w kropelkach L52 kupuję już od lat. warto proszę Państwa bo zapobiegamy tym powikłaniom poprzeziębieniowym. wystarczy p...
    zocha
  • Dna moczanowa

    Moja teściowa cierpi na to schorzenie od lat, ale niedawno usłyszała o tkim leku urathone czy urarthone (nie wiem jak sie pisze), który odkwasza organ...
    goska

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

 Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag cukru kryształu
  • 10 dag margaryny
  • 3–5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, rozkruszyć do środka drożdże, wlać część letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki; pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać jako, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i resztę letniego mleka.
  • Zarobić ciasto, a gdy składniki się połączą, dodać letni stopiony tłuszcz i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki; pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Płaską blachę posmarować tłuszczem, ułożyć ciasto i nakłuć je widelcem w kilku miejscach.
  • Śliwki umyć, osuszyć, poprzekrawać wzdłuż i usunąć pestki.
  • Na powierzchni ciasta układać gęsto połówki śliwek, wciskając je lekko w ciasto; pozostawić w cieple około 15 minut.
  • Piec 20–30 minut w temperaturze 200°C.
  • Ciepłe ciasto posypać grubym cukrem i pokroić na kawałki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA