Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag cukru kryształu
  • 10 dag margaryny
  • 3–5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, rozkruszyć do środka drożdże, wlać część letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki; pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać jako, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i resztę letniego mleka.
  • Zarobić ciasto, a gdy składniki się połączą, dodać letni stopiony tłuszcz i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki; pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Płaską blachę posmarować tłuszczem, ułożyć ciasto i nakłuć je widelcem w kilku miejscach.
  • Śliwki umyć, osuszyć, poprzekrawać wzdłuż i usunąć pestki.
  • Na powierzchni ciasta układać gęsto połówki śliwek, wciskając je lekko w ciasto; pozostawić w cieple około 15 minut.
  • Piec 20–30 minut w temperaturze 200°C.
  • Ciepłe ciasto posypać grubym cukrem i pokroić na kawałki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW