UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Przechowywanie żywności

Przechowywanie żywnościOdpowiednie przechowywanie produktów daje gwarancję zachowania nie tylko ich świeżości, lecz także wartości odżywczych. Inaczej jednak powinno się przechowywać produkty suche, a inaczej świeże. Ale jak długo można przetrzymywać jedzenie w warunkach chłodniczych? I czy wszystkie owoce i warzywa preferują tę samą temperaturę?

 

Każdy produkt wymaga nieco innych warunków przechowywania. Innego bowiem rodzaju oświetlenia, temperatury, dostępu powietrza oraz poziomu wilgotności będą potrzebowały produkty świeże, a innego – suche.

 

Artykuły suche

Do artykułów suchych zaliczamy cukier, mąkę, sól, makaron, kasze, ryż itp. Tego typu produkty należy zawsze stawiać w suchych i wentylowanym miejscach utrzymywanych w czystości – zaniedbanie tego może doprowadzić do zagnieżdżenia się insektów. Produkty suche powinniśmy przechowywać w temperaturze około 12°C przez najwyżej 3 miesiące.

 

Artykuły świeże

 

Owoce i warzywa

Z owocami i warzywami trzeba obchodzić się ze szczególną starannością, gdyż nie lubią one ani zbyt niskich, ani zbyt wysokich temperatur. Nie wszystkie jednak preferują takie same warunki. Ziemniaki, cebula i warzywa okopowe powinny być przechowywane w zaciemnionym miejscu (najlepiej bez dostępu światła dziennego), o średniej wilgotności oraz bardzo dobrej wentylacji. Większość owoców i warzyw można trzymać w lodówce, są jednak pewne wyjątki, na przykład owoce egzotyczne nie lubią chłodu. Najodpowiedniejszy dla nich będzie koszyk postawiony w suchym i w miarę ciepłym miejscu. Również pomidory, cukinia oraz ogórki preferują temperaturę powyżej 7°C, inaczej stracą swój smak i szybciej zaczną się psuć. „Wrażliwe” owoce i warzywa – maliny, truskawki, warzywa liściaste – powinny być zawsze przechowywane w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni.

 

Pieczywo

Odpowiednie przechowywanie pieczywa jest niezwykle istotne, gdyż szybko ulega ono gniciu lub wysychaniu. Dlatego chleb i bułki należy trzymać w pojemniku, w miejscu suchym, chłodnym oraz dobrze wentylowanym.

 

Mięso, twaróg, jaja, ryby

Produkty te często zawierają spore ilości wody, a ponadto dość szybko ulegają procesowi psucia, dlatego istotne jest, aby trzymać je w chłodnych warunkach, bez dostępu światła. Należy również pamiętać o regularnym czyszczeniu lodówki i umieszczaniu mięsa, ryb czy twarogu w specjalnych pojemnikach, gdyż soki, które z nich wypływają, mogą zanieczyszczać inne potrawy.

 

Warto też wiedzieć, jaki jest ich termin przydatności do spożycia. Mięso i podroby można trzymać w lodówce do mniej więcej czterech dni, twaróg oraz nabiał – do 10 dni, jaja – maksymalnie 3 tygodnie, a świeże ryby – tylko dwie doby.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA