Złe samopoczucie, brak koncentracji, ciągłe zmęczenie, ogólne rozdrażnienie może być wynikiem zakłóconej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Aby była ona właściwa musi być zachowana proporcja kationów i anionów w płynach ustrojowych. Niebezpieczne dla organizmu jest zachwianie równowagi w pH krwi (mniej niż 6,8 i więcej niż 7,8). Większość osób skarżących się na swoje zdrowie ma obniżony poziom pH (zakwaszenie). Przyczyniają się do tego błędy żywieniowe, nałogi i życie w ciągłym stresie. Jakie jeszcze czynniki wpływają na zakwaszenie krwi?

 

Jednym z czynników powodujących zaburzenia przemiany materii jest zachwianie równowagi krążących w organizmie kwasów i zasad. Każdy organizm podlega charakterystycznym rytmom dobowym. I tak między godziną 11.00 a 23.00 dominują kwasy, a nad resztą doby panują zasady, z największym nasileniem ok. 9.00 rano. Jakakolwiek nieregularność powoduje zaburzenia w spalaniu, wymianie i magazynowaniu substancji niezbędnych do odnowy komórek. Prowadzi też do częściowego lub całkowitego powstrzymania rozpadu produktów przemiany materii (szczególnie białka) i do osiadania w poszczególnych komórkach takich szkodliwych substancji, jak: mocznik, kwas moczowy, amoniak, wapń, fosforany, sód, a także różnych kwasów organicznych i toksyn.

Reklama

 

Zła przemiana materii

Odżywianie ma decydujący wpływ na przebieg czynności przemiany materii. Spożywanie zbyt dużych, tłustych i kalorycznych potraw, a do tego brak ruchu prowadzi do różnych dolegliwości. Jeżeli spożywamy duże ilości produktów kwasotwórczych (mięso, węglowodany, tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna) w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Powoduje to zakwaszenie krwi, co sprzyja rozwojowi niektórych chorób. W wyniku nierozsądnej diety, ciągłego pośpiechu, stresu, nadmiaru leków, braku ruchu lub jego przeforsowania oraz nadużywania leków poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu, co może narazić nas na utajoną postać kwasicy lub zasadowicy.

 

Objawy zakwaszenia organizmu

  • ciemne kręgi pod oczami
  • pryszcze i krosty
  • bóle głowy i nadmierna senność
  • nudności
  • gorycz lub kwas w ustach
  • osłabienie organizmu
  • brak apetytu
  • wymioty i bóle brzucha
  • podatność na infekcje
  • upośledzenie mięśnia sercowego, arytmia
  • hiperglikemia i insulinooporność
  • powstawanie kamieni moczowych
  • odkładanie kwasu moczowego w stawach i tkance łącznej

 

Za dużo, za tłusto i niezdrowo

Jemy zbyt dużo i zbyt tłusto. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że pochłaniamy dziennie o 360 kilokalorii więcej, niż tego wymaga nasz organizm. Średnio zużywamy 132 gramy tłuszczu dziennie, tj. 32 gramy powyżej normy. Jemy za mało witamin, błonnika, białka, świeżych jarzyn i owoców, mleka, ryb, a za dużo białego chleba, ciastek i wyrobów mącznych, konserw, mrożonek i półfabrykatów, a zbyt mało żywności naturalnej. Pijemy za dużo alkoholu i słodzonych napojów – co daje dziennie ok. 330 kilokalorii.

Produkty spożywcze można podzielić na kwasowo- i zasadotwórcze. Ich podział nie zależy jednak od smaku. Wbrew pozorom np. kwaśne owoce cytrusowe w trakcie trawienia działają alkalizująco. Pod wpływem różnych reakcji metabolicznych takie produkty spożywcze jak: mięso, drób, sery, tłuszcze zwierzęce, ryż, mąka, kasza jęczmienna i ziemniaki mogą nasilić produkcję dużej ilości kwasów. A gdy dodamy do tego stres i używki, mamy realne ryzyko wystąpienia utajonej formy kwasicy.

Właściwości neutralizujące działania kwasów ma większość warzyw i owoców (jabłka, banany, melony, buraki, sałata, seler) oraz produkty mleczne, ważny jest też odpowiedni dobór produktów w trakcie posiłku. Na śniadanie najczęściej sięgamy po chleb z sałatą i pomidorem, a na obiad spożywamy mięso z dodatkiem warzyw. Warto również zwrócić uwagę na skład mineralny produktów, niezbędnych do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas). Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się takie pierwiastki jak: fosfor, chlor i siarka. Nadmiar kwasów wyrządza organizmowi wiele krzywd, dlatego tak ważne jest odpowiednie komponowanie posiłków.

 

Zjonizowana woda alkaliczna (zasadowa)

Wartości pH równe 8,5-9,5 najlepiej odpowiadają parametrom środowiska wewnętrznego organizmu. Środowisko wewnętrzne organizmu i płyny wewnętrzne, z wyjątkiem kwasu żołądka, są lekko alkaliczne. Wraz z rozwojem organizmu, coraz bardziej kwaśnieje. Niezbędne do zmniejszenia kwasowości minerały alkaliczne, organizm może otrzymać tylko razem z żywnością i płynami.

W wodzie alkalicznej oprócz jonów hydroksylowych znajdują się również jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu), które są potrzebne do eliminacji pozostałości kwasowych oraz które organizm przyswaja najlepiej. W wodzie zasadowej (alkalicznej) nie ma jonów rozpuszczonych soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu, itp.). Pijąc wodę alkaliczną codziennie, organizm otrzymuje wystarczającą ilość minerałów alkalicznych, zmniejsza się zakwaszenie organizmu i w ten sposób wzmacniana jest odporność organizmu.

Na podstawie Woda zjonizowana. Życie bez chorób - T. Laucevicius, S. Więckowski