Składniki:

  • 1 garść kwiatów stokrotek
  • mały brokuł
  • pół główki sałaty lodowej
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 awokado
  • kiełki słonecznika, rzodkiewki albo buraka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego albo winnego
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Myjemy kwiaty i warzywa.
  • Brokuł podzielony na małe różyczki blanszujemy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i octu.
  • Awokado kroimy w plasterki.
  • Ogórki obieramy, a następnie za pomocą obieraczki dzielimy je na cienkie wstążki.
  • Liście sałaty dzielimy na kawałki (nie kroimy jej nożem, bo się zrobi wodnista i żelazista w smaku).
  • Wszystkie składniki łączymy na półmisku, dodajemy stokrotki i delikatnie mieszamy, a następnie polewamy sosem winegret z oliwy, octu, soli i pieprzu.
  • To naprawdę orzeźwiająca sałatka. Smacznego!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW