Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 3 pomarańcze
  • ½ pęczka szczypiorku

Sos winegret

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego (można go zastąpić sokiem z cytryny)
  • ½ łyżeczki soli

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotować sos winegret: rozpuścić sól w occie (lub soku z cytryny), potem dodać oliwę i starannie wymieszać widelcem, aż sos stanie się gładki i matowy.
  • Drobno posiekany szczypiorek i skórkę z jednej pomarańczy pociętą na cieniutkie paseczki (bez białej warstwy) dodać do sosu winegret i odstawić na 15 minut.
  • Pomarańcze (bez białych błonek) pokroić w cząstki.
  • Połączyć z ugotowanymi szparagami, polać sosem, delikatnie wymieszać i dobrze schłodzić w lodówce.
  • Można podawać na świeżych liściach sałaty.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW