UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Skrobia kukurydziana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym

Skrobia kukurydziana w przemyśle spożywczym i kosmetycznymSkrobia kukurydziana ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Jest niezwykle istotnym elementem codziennej zdrowej diety. To ceniony produkt niskobiałkowy oraz bezglutenowy. W produkcji kosmetyków służy jako składnik fluidów, pudrów matujących, bronzerów, a także talków. Idealnie pochłania wilgoć ze skóry i zmniejsza produkcję sebum.

 

Skrobia to biały, półprzezroczysty proszek, nieposiadający zapachu ani smaku. Pozyskuje się ją w łatwy i tani sposób z białych pręcików kolb kukurydzy (nie należy mylić jej z mąką kukurydzianą, którą wytwarza się z całej zmielonej kukurydzy). Skrobia należy do grupy wielocukrów. W połączeniu z ciepłą wodą tworzy kleik. Często jest stosowana jako zagęszczacz do potraw. Ze względu na pochodzenie botaniczne rozróżnia się kilka rodzajów skrobi, między innymi ziemniaczaną, ryżową, pszenną, kukurydzianą oraz kukurydzianą woskową.

 

Właściwości zdrowotne i zastosowanie

Skrobia jest najważniejszym węglowodanem w prawidłowej diecie człowieka. To produkt bezglutenowy oraz niskobiałkowy, dlatego często znajduje zastosowanie w dietach proteinowych lub bezglutenowych. Nie zawiera konserwantów, a 100 gramów ma wartość energetyczną 370 kcal. Skrobia pełni niezmiernie ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu jelita grubego, a także przyczynia się do rozwoju potrzebnej flory bakteryjnej w organizmie człowieka.

 

Skrobia kukurydziana w kosmetologii…

Skrobia kukurydziana należy do substancji organicznych dopuszczalnych w preparatach kosmetycznych. Można ją znaleźć w wielu gotowych kosmetykach, takich jak fluid, puder matujący, bronzer lub talk dla niemowląt. Produkty na jej bazie są zalecane do skóry tłustej oraz mieszanej. Skrobia pochłania wilgoć oraz powstrzymuje nadmierną produkcję sebum. Często jest także stosowana w kosmetykach do pielęgnacji ust, twarzy oraz paznokci.

 

…i w kuchni

Skrobia kukurydziana to idealny produkt dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz proteinowej. Najczęściej wykorzystuje się ją jako zagęszczacz zup oraz sosów, a także do wyrobu pieczywa i ciast. Można ją stosować w postaci panierki do mięs oraz przyrządzać z niej dipy i kremy.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA