Białko to główny budulec całego organizmu. Występuje w tkankach i komórkach. Jego niedobór wpływa więc na złe funkcjonowanie wszystkich narządów i układów. Ratunkiem może być suplementacja, czyli uzupełnienie białka. Spirulina jest na to idealnym sposobem.

 

Wszystkie białka, czyli proteiny, zbudowane są z elementów składowych zwanych aminokwasami, które połączone są w łańcuchy różnej długości. Osoba dorosła potrzebuje około 50 gramów białka na dobę. One to są gwarancją naszego zdrowia (wpływają na produkcję hormonów, regenerują komórki, biorą udział w przemianie cukrów i tłuszczów). Niektóre są wytwarzane w organizmie człowieka, inne dostarczane są z pożywienia. Pierwsza grupa to tzw. aminokwasy endogenne: alanina, asparagina, kwas asparaginowy, cysteina, glutamina, glicyna itd. Druga grupa – egzogenne – m.in. histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina. Źródłem białka jest m.in. mięso i nabiał.

Reklama

 

Nadzieja w aldze

Spirulina jest algą o błękitno-zielonej barwie. Nazywano ją również wodnym żeń-szeniem czy zielonym złotem. Jej walory dietetyczne i lecznicze docenili już Aztekowie i Afrykanie z okolic jeziora Czad. Spirulina zawiera unikalną kombinację substancji cennych dla ludzkiego organizmu. To przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka (60 proc.) z zestawem 18 aminokwasów. Jest to znacznie więcej niż w mięsie wieprzowym i wołowym oraz w ziarnach soi. Zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, magnez, selen, potas, witaminy z grupy B (w tym B12), witaminy E oraz wielu innych mikro- i makroelementów. Jest również obfitym źródłem beta-karotenu, kwasu gamma-linolenowego i chlorofilu.

 

Właściwości zdrowotne

Chlorofil i fitocyjanina zawarte w barwnikach algi wspomagają procesy trawienne, metaboliczne oraz detoksykacyjne organizmu. Spirulina spowalnia procesy starzenia się i wzmacnia odporność. Istotną rolę odgrywa w procesach układu nerwowego, w regeneracji uszkodzonych komórek, mięśni, skóry, a także narządów wewnętrznych oraz włosów i paznokci. Polecana zwłaszcza osobom uprawiającym sport, ponieważ podczas intensywnego wysiłku aminokwasy zamieniają się w materiał budulcowy mięśni i dodają energii.

Spirulina, wyrównujący niedobory żelaza i beta-karotenu, jest korzystna w anemii, przemęczeniu i innych dolegliwościach wynikających z braku żelaza; dobrze też wpływa na poprawę funkcjonowania wzroku. Działa kojąco na ściany żołądka i łagodzi skutki przyjmowania leków. Spirulina doskonale uzupełnia dietę wegetarian, wyrównując niedobory m.in. białka i żelaza.

 

Ile białka w masie?

Spirulina 60 proc.
Soja 36 proc.
Ser parmezan 35,6 proc.
Ser ementaler 28,7 proc.
Zarodki pszenne 27,5 proc.
Surowe mięso 27 proc.
Wołowina, indyk 20,6 proc.
Twaróg 18 proc.

 

Przeciwwskazania

Spiruliny nie powinny zażywać osoby uczulone na jej składniki. Kobiety karmiące piersią lub będące w ciąży powinny skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem prowadzącym.