UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
FITNESS.WP.PL
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Nadmierne pocenie

    Ja trochę inaczej się odniosę do artykułu. Botox to jad kiełbasiany, który zabija co się da w swoim otoczeniu. Dlatego łagodzi zmarszczki, czy uszkadz...
    kurczaczek
  • Leczenie bez ubezpieczenia

    Witam wszystkich próbowałem kiedyś zgłosić się na odwyk lecz dostałem odpowiedz negatywną wręcz usłyszałem w odpowiedzi że nie mam i nie będzie taki...
    porucznik dan
  • Niedociśnienie tętnicze, czyli hipotonia – przyczy...

    U mnie w domu mierzymy ciśnieniomierzem ze sklepu Perfekton, zdarzają nam się spadki ciśnienia, ale nie takie wielkie, jak piszecie w komentarzach, ja...
    irka
  • Ból łokcia

    sam miałem do czynienia z okropnym bólem łokcia - myślałem już że to efekt łokcia tenisisty ale na szczęście okazało się, że nie. dr Więcek zalecił mi...
    Tomek

Szkorbut i krzywica wracają

Szkorbut i krzywica wracająBrytyjscy lekarze alarmują: powracają takie choroby, jak szkorbut (wywołany niedoborem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C) oraz krzywica (choroba występująca u dzieci, najczęściej wiążąca się z niedoborem witaminy D). Szkorbut powoduje niedobór kolagenu, co prowadzi do samoistnych krwawień, bólu stawów i mięśni, wypadania zębów oraz ogólnego osłabienia. Krzywica przyczynia się do zaburzeń rozwojowych w układzie kostnym.

 

Choroby te powróciły, ponieważ rodzice nie dbają o właściwą dietę swoich dzieci i zamiast przygotowywać im posiłki ze świeżych produktów, polegają na żywności przetworzonej, którą wystarczy podgrzać w mikrofalówce, lub na daniach na wynos.

Doktor Mark Temple, prezes Brytyjskiego Stowarzyszenia Medycznego, ostrzega:

Reklama
Reklama

 

– Obecnie standardy żywieniowe w Wielkiej Brytanii są gorsze, niż w czasach drugiej wojny światowej, kiedy żywność była racjonowana. Winny jest przede wszystkim przemysł żywieniowy. Otyłość jest ogromnym zagrożeniem dla zdrowia i powinniśmy coś z tym zrobić.

Zarówno szkorbut, jak i krzywica były chorobami często diagnozowanymi na początku XX wieku. Obecnie zaobserwowano ich wzmożone występowanie, zwłaszcza w biednych regionach, których mieszkańców nie stać na zdrowe jedzenie.

Dietetyczka Sioned Quirke z Południowej Walii, gdzie odnotowano wzrost zachorowań ma szkorbut i krzywicę, mówi:

– W niektórych populacjach codzienna dieta jest równie kiepska, jak 100 lat temu. Różnica jest taka, że teraz najczęściej jest to wynik naszych wyborów. Ludzie twierdzą, że nie stać ich na owoce i warzywa, co nie jest prawdą. Kiedy 10 lat temu byłam na studiach, uczono nas, że szkorbut i krzywica to choroby przeszłości, które już nie wrócą. To są dolegliwości o długoterminowym oddziaływaniu. Jeśli niedobór witamin wpływa na stan kości, to jest to wpływ odczuwalny przez całe życie.

 

Źródło: telegraph.co.uk