UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Teff – cenne bezglutenowe zboże

Teff – cenne bezglutenowe zbożeDieta bez glutenu zdobywa coraz więcej zwolenników i to nie tylko wśród chorych na celiakię. Ale czy wystarczy wyeliminować gluten z jadłospisu, by poczuć się lepiej, schudnąć, a przede wszystkim pozbyć się dolegliwości żołądkowo-jelitowych? Czy coraz bardziej popularny teff może się stać wartościowym uzupełnieniem diety bezglutenowej?

 

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, znajdujących się w niektórych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Nie ma specjalnych wartości odżywczych, ale polepsza sprężystość, nadaje puszystości i miękkości potrawie oraz poprawia jej smak i aromat. Nasz żołądek ma problemy, aby strawić gluten, dlatego niektórzy starają się wyeliminować go z codziennej diety i szukają produktów, które w swym składzie go nie zawierają.

 

Miłka i jej wartości odżywcze

Teff, zwany również miłką abisyńską lub trawą abisyńską, jest jednym z najstarszych zbóż, uprawianych najpierw na kontynencie afrykańskim (głównie w Etiopii), a obecnie również w innych częściach świata. Ziarno to ma dużą wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem białka i protein. Zawiera sporo wapnia, żelaza, glinu, baru, tiaminy i magnezu, a także kwasu foliowego, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. Znajdziemy w nim także cenne aminokwasy, mangan i witaminę K. W porównaniu do innych zbóż ma znacznie więcej metioniny i cysteiny. Co ważne, teff jest pozbawiony glutenu i ma niski indeks glikemiczny.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu

wartość energetyczna 334 kcal
białko 12,3 g
węglowodany 65,4 g
tłuszcze 2,1 g
błonnik 6,9 g

 

Zastosowanie w kuchni

Ziarno teff, choć znane od niemal 4500 lat, obecnie przeżywa swój renesans. Znalazło również szerokie zastosowanie w kuchni. Zmielone na mąkę, służy do przygotowywania chleba na zakwasie, który zachowuje długo swoją świeżość, a także naleśników i innych słodkich wypieków. Ugotowane ziarna stanowią doskonałą alternatywę dla kaszy, ryżu, makaronów i ziemniaków jako dodatek do obiadu. Miłka abisyńska ma bardzo neutralny smak, więc może przypaść do gustu wielu konsumentom. Jest bombą energetyczną, stanowiącą niezwykle wartościowe uzupełnienie codziennej diety, także tej bezglutenowej.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA