UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Choroby nerek – rodzaje i objawy

    głupia pi......a,jak chcesz kogoś szkolić to wypierdzielaj pracować z dziećmi w szkole... Mój syn jest bardzo chory i nieraz też pisze na klawiaturze ...
    Kasia
  • Grupy krwi a żywienie

    niedouczony cymbał. polecam przestudiowanie podstaw genetyki i dziedziczenia - nie ma nic zaskakującego w Twojej grupie krwi.
    dr hyde
  • Kiedy można orzec ubezwłasnowolnienie

    Witam
    Od dłuższego czasu żona zaciąga długi i bierze pożyczki. Dwa lata temu zrobiłem rozdzielność majątkową. Pomimo tego nadal zaciąga długi. Byliśmy ...
    M
  • Jak długo gotować wodę, by nie pogorszyć jej smaku...

    Obecnie w wodociągowej wodzie jest stosunkowo mało fluoru, bo wodę czyści się ozonem i w ogóle bardziej przyjaźnie. Ozon dość szybko się rozkłada, wię...
    Pawcio

Uczuleni na mleko

Uczuleni na mlekoZdaniem wielu lekarzy i dietetyków powinniśmy wypijać go minimum dwie szklanki dziennie. Oprócz tego spożywać kefiry, jogurty i maślanki, które są źródłem cennych składników, między innymi pre- i probiotyków, odpowiedzialnych za zdrowie naszych jelit i układu odpornościowego. Okazuje się jednak, że wiele osób ma alergię na mleko, która w dodatku może się objawiać bardzo nietypowo – problemami z gardłem, kaszlem, katarem, bólem stawów i mięśni czy bezsennością.

 

Mleko zawiera wiele ważnych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przede wszystkim wapń i białko. Ten pierwszy pomaga zapobiegać osteoporozie, a także łagodzi objawy alergii i korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Białko zaś jest potrzebne do tworzenia komórek i tkanek oraz do ich prawidłowego rozwoju. Mleko zawiera także witaminy: A (niezbędna dla ochrony skóry i wzroku), D (potrzebna dla kości i zębów) oraz z grupy B. Oprócz tego w mleku znajdują się kwasy tłuszczowe, m.in. omega-3 (ważne dla układu krążenia), potas (wspomaga nerwy i mięśnie), fosfor (ważny w odbudowie komórek), magnez (istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego) oraz cynk (wspiera układ immunologiczny).

Reklama
Reklama

 

Co uczula?

Niestety, niemal co trzecia osoba jest uczulona na mleko. Silne reakcje układu immunologicznego są spowodowane obecnością dwóch białek – kazeiny i laktoglobuliny. Wiele osób nie toleruje także laktozy – cukru występującego w składzie mleka. Pamiętajmy jednak, że substancje te znajdują się nie tylko w mleku krowim i jego przetworach – maśle, jogurtach itp. – lecz także w pieczywie, płatkach śniadaniowych, a nawet wędlinach. Przed kupnem danego produktu należy więc uważnie czytać etykiety.

 

Objawy alergii

Typowe objawy alergii na mleko krowie to przede wszystkim biegunka, wymioty i wysypka. Czasem alergia przyjmuje postać skórną (atopowe zapalne skóry, pokrzywka, swędzenie). Zdarzają się także bardziej nietypowe reakcje organizmu: uporczywy kaszel, kichanie, katar i powtarzające się stany zapalne gardła, zaburzenia funkcjonowania układu moczowego, przekrwienie spojówek, przewlekłe bóle mięśni i stawów, zaburzenia snu czy migreny.

 

Jaka dieta?

W przypadku nietolerancji laktozy dieta nierzadko bywa mniej restrykcyjna niż przy alergii na białka mleka. Część osób może spożywać przetwory mleczne, ale tylko takie, w których pewna ilość laktozy uległa przetworzeniu na kwasy (np. kefiry, maślanki, jogurty). Niestety, alergia i ostra nietolerancja laktozy wiąże się z rezygnacją ze wszystkich przetworów mlecznych, nawet tych zawierających znikome ilości białek i cukrów (takich jak na przykład masło).

 

Co zamiast?

Wiele osób przestawia się na mleko kozie lub owcze. Zamiast mleka krowiego można też wypić napój sojowy lub ryżowy czy mleczko kokosowe. Warto je wykorzystywać również do przyrządzania płatków oraz ciast i dań mącznych.