Składniki:

  • 8 młodych ziemniaków
  • 4 młode buraki
  • 20 dag mrożonej marchewki miniaturowej
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1 brokuł
  • 2 duże pomidory
  • 2 jajka
  • 20 dag mieszanych owoców morza
  • 1 główka sałaty
  • 2 szklanki sosu jogurtowo-czosnkowego

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Ugotować owoce morza i oddzielnie warzywa (oprócz pomidorów).
  • Pomidory podzielić na ósemki, ugotowane na twardo jajka przekroić na połówki.
  • Ziemniaki i buraki pokroić na centymetrowe plastry, brokuł podzielić na różyczki.
  • Ułożyć składniki na liściach sałaty.
  • Sos podawać w osobnej miseczce.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 327,3
  • białko 24,9 g
  • tłuszcz 5,5 g
  • węglowodany 54,2 g

 

ZIEMNIAKI

Młode ziemniaki, takie z wody, posypane obficie koperkiem, do tego mocno schłodzone zsiadłe mleko – czy jest smaczniejszy smak lata? Takich ziemniaków wcale się nie obiera, wystarczy je po prostu dokładnie wyszorować. Można te kartofelki podgotować tylko troszkę, nadziewać na przemian z cebulką i papryką, a w wersji mniej zdrowej – z wędzonym boczkiem, i na grilla!

„Wyznać należy, że po chrzcie świętym kartofle są największym dobrodziejstwem ludziom użyczonym przez nieba. Więcej Ameryce winniśmy za nie wdzięczności niż za kruszce złota i srebra, fatalne chciwości narzędzia” – chwalił ziemniaki w XIX wieku polski pisarz i polityk Julian Ursyn Niemcewicz.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW