UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Tłuszczaki

    Może musk se,, wycisknoleś"?
    Chelmód
  • Kleptomania. Chory czy złodziej?

    Chciałam napisać: problem ze szwagierką
    Kami
  • Kleptomania. Chory czy złodziej?

    Doris ja mam podobny problem, tez z bratową. Pcha się do nas ciągle pod pretekstem pomocy w pracach domowych a tak naprawde nas okrada. Ja nie chce, ż...
    Kami
  • Nowotwory kości

    Witam.. Mój ojciec ma raka kości i, wykryty w lutym tego roku. Lekarze dali mu kilka miesięcy życia. W tej chwili jak on to nazywa "chodzi na imprezy ...
    anita

Lepsza jakość życia – witaminy B

Lepsza jakość życia – witaminy BCeną za wieczny pośpiech jest spadek jakości życia i zadowolenia z niego. Pojawiają się problemy zdrowotne, w tym psychiczne. Aby zapobiec skutkom tego przyspieszenia tempa codziennego funkcjonowania, należy zadbać o wzmocnienie układu nerwowego i poprawienie metabolizmu. I tu z pomocą przychodzą nam witaminy z grupy B.

 

Witaminy z grupy B to kompleks 10 związków: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), cholina (B4), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), inozytol (B8), kwas foliowy (B9) i cyjanokobalamina (B12). Mają one kluczowe znaczenie dla wielu funkcji życiowych. Decydują o prawidłowym metabolizmie węglowodanów, pomagają utrzymać w dobrym stanie układ nerwowy, skórę, oczy, włosy i wątrobę. Kompleks witamin B bierze udział w syntezie neuroprzekaźników i pomaga w łagodzeniu skutków depresji oraz stanów lękowych. Pozytywnie pływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Ich skuteczność zwiększa się, gdy działają łącznie. Najsilniejsze jest działanie witamin B1, B2 i B6 wówczas, gdy są podawane razem, w równych ilościach. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie.

Reklama
Reklama

 

WITAMINA B1

Najważniejsza jest witamina B1 (tiamina). Jest jedną z najmniej trwałych witamin, wrażliwą na działanie tlenu i dwutlenku siarki. Potrzebujemy jej około 2 mg dziennie.

Rola w organizmie Bierze ona udział w przemianie węglowodanów, gospodarce wodnej, oddychaniu tkankowym i utlenianiu kwasu mlekowego. Wchodzi w skład wielu enzymów. Alkohol utrudnia jej wchłanianie.
Źródła w pożywieniu Najwięcej jej znajdziemy w mięsie wieprzowym, cielęcinie i jajkach, drożdżach, kaszach jęczmiennych, migdałach, suszonych owocach, boćwinie, szpinaku i ziemniakach.

 

WITAMINA B2

Nazywa się ją także ryboflawiną, witaminą G, laktoflawiną, owoflawiną. Wchłania się z pożywienia, ale organizm nie potrafi jej magazynować. Jest wydalana z moczem. Zalecana dawka to 1,2 mg.

Rola w organizmie Tak jak witamina B1, pomaga w uwalnianiu energii z pożywienia: węglowodanów, białek i tłuszczów. Bierze udział w syntezie hormonów, dzięki którym utrzymuje prawidłowe tempo przemiany materii. Ryboflawina jest składnikiem wielu enzymów pośredniej przemiany materii. Wpływa na prawidłowe funkcje i wygląd skóry.
Źródła w pożywieniu Najwięcej witaminy B2 znajdziemy w wątrobie, wołowinie, nerkach, wieprzowinie, nabiale, mleku, drożdżach, zielonolistnych warzywach, awokado, ostrygach, tuńczyku, pełnoziarnistym chlebie i produktach zbożowych oraz jajkach.

 

WITAMINA B3 (niacyna)

Niacyna może być produkowana w organizmie człowieka z podstawowego aminokwasu tryptofanu, jednak są to niewielkie ilości, dlatego powinno się ją dostarczać w pożywieniu. Potrzebujemy jej minimum 13 mg dziennie.

Rola w organizmie Witamina B3 (niacyna) jest potrzebna do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu i obwodowego układu nerwowego, a także układu pokarmowego, syntezy hormonów płciowych oraz zachowania zdrowej skóry. Niacyna oczyszcza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie.
Źródła w pożywieniu Najlepszym źródłem niacyny i tryptofanu są pokarmy bogate w białko, czyli chude mięso wołowe i wieprzowe, cielęcina, drób, ryby, a także rumianek, świetlik, chmiel, lukrecja, liście maliny i czerwona koniczyna

.

WITAMINA B6

Witamina B6 (pirydoksyna) odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest rozpuszczalna w wodzie, a po spożyciu magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie. Zalecana dawka to około 2,0 mg.

Rola w organizmie Odpowiada za stan zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) oraz ma wpływ na ciśnienie tętnicze, skurcze mięśni i pracę serca. Bierze udział w metabolizmie homocysteiny. Jest niezbędna w produkcji kwasu solnego oraz we wchłanianiu tłuszczy i białek. Wzmacnia aktywność limfocytów B i T w układzie odpornościowym.
Źródła w pożywieniu Ziarna pszenicy i żyta, wątroba, drożdże, ryby, drób, jaja (żółtko), mięso, ziemniaki, awokado, banany i zielone jarzyny.

 

WITAMINA B8

Inozytol (witamina B8) jest izomerem glukozy. Może być produkowany w naszym organizmie przez obecne w nim bakterie. Wchłania się w jelitach, a następnie wędruje do mózgu, serca i innych narządów. Przyjęto, że dzienna dawka zapotrzebowania na inozytol wynosi 400–800 mg. Najlepiej przyjmować go z wapniem.

Rola w organizmie Ta „niby-witamina” uczestniczy w przenoszeniu sygnałów nerwowych, przeciwdziała odkładaniu tłuszczów w wątrobie i innych narządach, stymuluje mięśnie w układzie trawiennym, a także bierze udział w budowie błony komórkowej i lipoprotein. Zwiększa też wrażliwość receptorów na serotoninę, poprawia sprawność umysłową i ogólne samopoczucie.
Źródła w pożywieniu Inozytol znajduje się w chudym mięsie, wątrobie i podrobach, mleku, drożdżach, kiełkach pszenicy, soi i zielonym groszku, żółtku jaj, pieczywie z mąki z pełnego przemiału i orzechach.

 

WITAMINA B12

Cyjanokobalamina (witamina B12) w naszym organizmie pełni funkcję regulatora produkcji czerwonych krwinek. Jest wchłaniana wyłącznie w przewodzie pokarmowym i tylko w obecności wapnia oraz glikoproteiny produkowanej przez nabłonek jelitowy. Odkłada się w wątrobie, nerkach i innych tkankach, a wydalana jest głównie z żółcią. Jest wrażliwa na działanie metali i utlenianie. Zapotrzebowanie dzienne wynosi 10–15 μg.

Rola w organizmie Witamina B12 pełni niezwykle ważną funkcję w mitochondriach. Odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej, białkowej i tłuszczowej. Jest niezbędna dla zachowania prawidłowego zdrowia psychicznego i sprawności umysłowej w każdym wieku oraz prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Razem z pochodnymi kwasu foliowego bierze udział w syntezie DNA.
Źródła w pożywieniu Drożdże piwne, małże, wątroba i nerki, cynaderki, mięso, śledzie, makrele, owoce morza, mleko i produkty mleczne, ser, jaja. Produkty pochodzenia roślinnego są prawie zupełnie pozbawione witaminy B12.

 

 

WAŻNE!

Nawet przy odpowiednio zbilansowanej diecie może się zdarzyć, że dostarczymy organizmowi zbyt mało niektórych witamin. Ich niedobór warto więc uzupełnić, przyjmując suplementy diety, zawierające kluczowe witaminy z grupy B.

Żyj Długo

 


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA