Głównymi składnikami tego najbardziej tradycyjnego dania rodem z Węgier, są mięso, papryka, pomidory i ziemniaki. Do tego cała masa przypraw.

Wytrawni kucharze powiadają, że jeśli zdarzy nam się dodać nieco za dużo wody, zagęszczanie potrawy mąką absolutnie nie wchodzi w grę. Można próbować zagęścić ją pomidorowym koncentratem albo słodką, sproszkowaną papryką, byle z umiarem.

Zupę gulaszową podaje się ciepłą, z chlebem i czerwonym winem.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag chudej wołowiny
  • 3 pomidory
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1,5 l warzywnego bulionu
  • 3 cebule
  • 3 papryki
  • garść kiszonej kapusty
  • 6 goździków
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki słodkiej paprykisól, pieprz

Reklama

 

Sposób przyrządzenia:

  • Mięso pokroić w niedużą kostkę, dwie cebule w cienkie piórka.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso, dodać pokrojoną cebulę, sól oraz pieprz i chwilę jeszcze podsmażać.
  • Pomidory pokroić w ósemki i razem z winem dodać do mięsa.
  • Dusić około 15 minut, dolać bulion, dołożyć cebulę nadzianą goździkami i gotować, aż mięso będzie miękkie.
  • „Goździkową" cebulę usunąć.
  • Paprykę pokroić w cienkie paski, kapustę posiekać, dodać do zupy i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Doprawić kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW