UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Choroby nerek – rodzaje i objawy

    głupia pi......a,jak chcesz kogoś szkolić to wypierdzielaj pracować z dziećmi w szkole... Mój syn jest bardzo chory i nieraz też pisze na klawiaturze ...
    Kasia
  • Grupy krwi a żywienie

    niedouczony cymbał. polecam przestudiowanie podstaw genetyki i dziedziczenia - nie ma nic zaskakującego w Twojej grupie krwi.
    dr hyde
  • Kiedy można orzec ubezwłasnowolnienie

    Witam
    Od dłuższego czasu żona zaciąga długi i bierze pożyczki. Dwa lata temu zrobiłem rozdzielność majątkową. Pomimo tego nadal zaciąga długi. Byliśmy ...
    M
  • Jak długo gotować wodę, by nie pogorszyć jej smaku...

    Obecnie w wodociągowej wodzie jest stosunkowo mało fluoru, bo wodę czyści się ozonem i w ogóle bardziej przyjaźnie. Ozon dość szybko się rozkłada, wię...
    Pawcio

Zupa gulaszowa z winem

Zupa gulaszowa z winem

 

 

 

Głównymi składnikami tego najbardziej tradycyjnego dania rodem z Węgier, są mięso, papryka, pomidory i ziemniaki. Do tego cała masa przypraw.

Wytrawni kucharze powiadają, że jeśli zdarzy nam się dodać nieco za dużo wody, zagęszczanie potrawy mąką absolutnie nie wchodzi w grę. Można próbować zagęścić ją pomidorowym koncentratem albo słodką, sproszkowaną papryką, byle z umiarem.

Zupę gulaszową podaje się ciepłą, z chlebem i czerwonym winem.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag chudej wołowiny
  • 3 pomidory
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1,5 l warzywnego bulionu
  • 3 cebule
  • 3 papryki
  • garść kiszonej kapusty
  • 6 goździków
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki słodkiej paprykisól, pieprz

Reklama
Reklama

 

Sposób przyrządzenia:

  • Mięso pokroić w niedużą kostkę, dwie cebule w cienkie piórka.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso, dodać pokrojoną cebulę, sól oraz pieprz i chwilę jeszcze podsmażać.
  • Pomidory pokroić w ósemki i razem z winem dodać do mięsa.
  • Dusić około 15 minut, dolać bulion, dołożyć cebulę nadzianą goździkami i gotować, aż mięso będzie miękkie.
  • „Goździkową" cebulę usunąć.
  • Paprykę pokroić w cienkie paski, kapustę posiekać, dodać do zupy i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Doprawić kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA