Walory odżywcze orzechów włoskich znane są od dawna. Wiadomo jest, że dobrze wpływają one na układ krążenia oraz na pracę mózgu. Z badań, jakie przeprowadzono na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles wynika jednak, że lista ich pozytywnych oddziaływań jest dłuższa.

 

Wieloletnie prace pozwalają naukowcom w tej chwili stwierdzić, że średniej wielkości dzienna dawka orzechów włoskich, może przyczynić się u osób, które je spożywają do znacznego obniżenia prawdopodobieństwa wystąpienia depresji.

Do badań posłużono się kwestionariuszami, mającymi określić natężenie symptomów depresji. Zalicza się do nich przede wszystkim:

  1. problemy z zasypianiem i ze snem,
  2. apatię oraz
  3. trudności z koncentracją, uniemożliwiającą skuteczne nabywanie nowych umiejętności.

Reklama

 

Nie były to badania wycinkowe, lecz przeprowadzono je na dużą skalę – na próbie 26 tysięcy dorosłych Amerykanów. Wyniki były jednoznaczne: osoby regularnie konsumujące orzechy włoskie w ilości co najmniej 24 gramów dziennie w mniejszym stopniu wykazywały objawy typowe dla depresji: Miały sporo energii, bardziej optymistycznie spoglądały w przyszłości, nie miały problemów z koncentracją i chętnie przyswajały nowe umiejętności oraz wiadomości.

Liczbowo wyniki te wyglądały następująco: stwierdzono, że u osób spożywających orzechy włoskie prawdopodobieństwo wystąpienia depresji jest o 26 proc. niższe niż u osób, które ich nie jadły. Spożywanie innych orzechów (laskowych, brazylijskich) też miało pozytywne działanie w tym względzie. Jedzenie innych orzechów niż włoskie prawdopodobieństwo wystąpienia depresji zmniejszało jednak tylko o 8 proc. Orzechy włoskie były więc wyraźnie górą.

Zdaniem dr Eleonor Arab, która była w ten badania zaangażowana, związek między występowaniem symptomów depresji, a zaniechaniem jedzenia orzechów włoskich jest bardzo wyraźny.

- Jest on na tyle jasny, że orzechy włoskie warto włączyć do ogólnego planu żywieniowego – mówi dr Arab. ­– Szczególnie u osób, u których epizody depresyjne już wystąpiły, lub u takich, które wyraźnie zmierzają w kierunku depresji. Doświadczony psycholog, terapeuta lub psychiatrą potrafią to rozpoznać.

Depresja w tej chwili stanowi coraz większy problem w świecie. Częstotliwość jest występowania pozwala już mówić o światowej pandemii. Choroba ta występuje w krajach najwyżej rozwiniętych. Obejmuje też coraz niższe grupy wiekowe.

Wyniki badań nad zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia depresji u osób regularnie spożywających orzechy włoskie opublikowane zostały na łamach czasopisma „Nutrients”.