Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin w Chinach i Uniwersytetu Yale postanowili sprawdzić, czy picie kawy i herbaty (lub tylko jednego z tych napojów) ma wpływ na aktywność mózgu.

 

W eksperymencie w latach 2006–2010 uczestniczyło aż 365 tys. osób w wieku 50–74 lat. Badani sami zgłaszali, ile kawy i herbaty wypijali w ciągu dnia.

Badacze zauważyli, że picie kawy i herbaty – zarówno osobno, jak i zamiennie – wiązało się z zauważalnie niższym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu i otępienia. Osoby, które wypijały 2–3 filiżanki kawy i tyle samo herbaty dziennie, były obarczone o 32 proc. mniejszym ryzykiem udaru mózgu i o 28 proc. mniejszym prawdopodobieństwem rozwoju otępienia w porównaniu z osobami, które nie piły ani kawy, ani herbaty. Spożywanie samej kawy lub w połączeniu z herbatą wiązało się również z niższym ryzykiem wystąpienia otępienia po udarze mózgu. Pijmy więc kawę i herbatę!

Źródło: PLoS Medicine

Żyj Długo