Jest smaczna i ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi obniża poziom „złego” cholesterolu, poprawia pamięć i chroni przed infekcjami układu moczowego. Jest też świetnym przeciwutleniaczem. Borówka amerykańska lub borówka wysoka, bo o niej mowa, od niedawna uprawiana jest w Polsce, ale już zyskała ogromną popularność.

 

Można ją zbierać od połowy lipca do końca września (w zależności od odmiany). Jagoda ma kształt kulisty lub lekko spłaszczony, o średnicy 1–3 cm. Skórka jest ciemnoniebieska i występuje na niej mniej lub bardziej intensywny woskowy nalot. W Polsce borówkę amerykańską uprawia się zaledwie od kilkudziesięciu lat, jednak na świecie jest znana od dawna, zwłaszcza ze względu na swoją uzdrawiającą moc (bardzo cenią ją na przykład Indianie).

Reklama

 

Jak jeść?

Borówki najlepiej wykorzystać do różnego rodzaju musów i sosów do deserów. Doskonale nadają się też na galaretki i dżemy. Warto je dodawać do ciast oraz przygotowywać z nich nadzienie do pierogów czy drożdżowych bułeczek. Wiele osób z owoców tych przyrządza znakomite kompoty i soki, a także rożnego rodzaju likiery i nalewki. Ponadto borówki są odporne na niską temperaturę, można je więcbez szkody mrozić (ich smak i wygląd nie ulegną zmianie).

 

Dobroczynne korzyści

Napary z suszonych owoców borówki wykazują działanie przeciwbólowe i tonizujące układ nerwowy. Ale korzyści zdrowotnych jest więcej: spożywanie tej jagody obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), a podwyższa poziom „dobrego” (HDL). Działa również pozytywnie na pamięć i chroni przed infekcjami układu moczowego i oddechowego oraz przed niektórymi postaciami raka, głównie wątroby, piersi i tarczycy (ze względu na bogactwo fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych).

 

Dobry przeciwutleniacz

Borówka amerykańska zawiera najwięcej przeciwutleniaczy spośród kilkudziesięciu owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła tych związków chemicznych. Jagody i borówki są też źródłem błonnika witamin i minerałów (między innymiselenu, cynku, miedzi i manganu) oraz witamin (zwłaszcza C, A, B i PP). Znajdujące się w borówkach fitoestrogeny hamują działanie enzymów, które mają istotny wpływ na powstawanie tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby).

 

Borówka w lekach

Suszone liście borówki amerykańskiej stanowią jeden ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej przeznaczonej dla cukrzyków. Wyciągi z jagód dodawane są również do wielu specyfików wykorzystywanych w okulistyce – zwłaszcza w przypadku kłopotów z mikrokrążeniem w gałce ocznej oraz w obrębie siatkówki oka.