Składniki:

  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka masła
  • 2 brokuły
  • 1 pęczek koperku
  • 0,75 szklanki jogurtu
  • sól

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, dodając 1/3 łyżeczki soli i ciągle mieszając.
  • Ziarna ostudzić, a potem połowę z nich zmielić na proszek.
  • Brokuły dokładnie umyć, pokroić na niewielkie różyczki i ugotować na parze (przez 6–8 minut) lub w niewielkiej ilości wody.
  • Na patelni zrumienić masło, dodać zmielone ziarna, wszystko dokładnie wymieszać, zalać jogurtem i chwilę pogotować, ciągle mieszając.
  • Tak przygotowanym sosem polać gorące brokuły oraz posypać je całymi ziarnami i posiekanym koperkiem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW