Caigua (Cyclanthera pedata) – rozgałęzione i dochodzące nawet do pięciu metrów długości peruwiańskie pnącze – jest prawdziwym wyjątkiem pośród południowoamerykańskich roślin leczniczych. Bo zdrowiu służą wszystkie jej części. Nie tylko liście, nie tylko łodygi, nie tylko korzenie.

 

Jak czytamy na stronach Instytutu Peruwiańskiej Medycyny Tradycyjnej, jej „zmielone nasiona przyjmowane na czczo używane są do wyeliminowania pasożytów, zaś napar z nich jest stosowany do obniżania ciśnienia. Surowy sok ma zastosowanie przy zapaleniach ucha, jako zewnętrzny okład. Także owoce i liście mają działanie przeciwzapalne. (…) Surowy lub gotowany owoc jest stosowany w cukrzycy oraz w zaburzeniach (…) układu krążenia. Działa też przeciwbólowo i przeciwzapalnie w schorzeniach układu oddechowego, a także w dolegliwościach stawowych. Młode pędy i liście mogą być również stosowane jako wartościowe warzywo, a korzenie służą do czyszczenia zębów”.

Reklama
Reklama

Wyciskarki

Wyciskarki soków z warzyw i owoców

W ofercie również prasy do tłoczenia oleju na zimno.

 

Uwieczniona w prekolumbijskiej ceramice

Choć w tej chwili roślina występuje od Boliwii po Meksyk, jej matecznikiem jest północne Peru, jego strefa nadbrzeżna – region, w którym w czasach prekolumbijskich rozwijała się kultura Mochica: jedna z poprzedniczek słynnej kultury Inków. Mochikowie dali się poznać przede wszystkim jako złotnicy i garncarze. Wśród naczyń gospodarstwa domowego, które wytwarzali, zachowały się również takie, które bezpośrednio nawiązywały do kształtu owocu caigui (wym. kai-wa) sugeruje to, że caigua była powszechnie spożywana i że bardzo ją ceniono. Były to dzbany, których korpus składał się z czterech pionowych komór w kształcie owoców tej rośliny, połączonych od góry szerokim, pionowo ustawionym półpierścieniem zakończonym otwartą szyjką. Nieuszkodzone naczynia tego rodzaju stanowią ozdobę niejednego muzeum poświęconego kulturom prekolumbijskim starożytnego Peru.

 

Na nadciśnienie i cukier

Caigua w medycynie tradycyjnej Ameryki Południowej znana jest przede wszystkim jako roślina regulująca gospodarkę węglowodanami i tłuszczami. Przyczynia się do redukcji masy ciała u osób z nadwagą i do obniżenia ciśnienia krwi u tych, którzy cierpią na nadciśnienie. Ma też usuwać cellulit i obok takich roślin jak hercampuri i sacha inti uznawana jest za cenny odmładzacz organizmu. W smaku jest orzeźwiająca i przypomina ogórek, dlatego często nazywana jest peruwiańskim ogórkiem.

Z badań przeprowadzonych w roku 1995 w Limie przez dra Gustavo Gonzalesa z Uniwersytetu Cayetano Heredia wynika, że po 12 tygodniach podawania dziennie sześciu kapsułek zawierających po 200 mg ekstraktu z caigui u osób biorących udział w eksperymencie dał się odnotować 23-procentowy spadek złego cholesterolu (LDL) i 42-procentowy wzrost jego dobrej frakcji (HDL).

Ponadto stwierdzono, że caigua:

  • oczyszcza ściany tętnic i żył ze złogów cholesterolowych,
  • pomaga w leczeniu chorób krążenia,
  • zapobiega arteriosklerozie,
  • zapobiega powstawaniu żylaków,
  • stabilizuje ciśnienie krwi na poziomie zbliżonym do podręcznikowego,
  • dzięki działaniu przeciwzapalnemu przeciwdziała powstawaniu zmian zwyrodnieniowych w stawach.

 

Na libido

Tak wszechstronne działanie możliwe jest dzięki bardzo urozmaiconemu składowi chemicznemu. Dojrzały owoc caigui jest bogaty w sole mineralne, pektyny, błonnik i liczne substancje białkowe. Zawiera kwas galakturonowy, dihydroksytryptaminę, żywice, fosfor, witaminy (tiaminę i kwas askorbinowy) i substancje steroidowe. Natomiast w niedojrzałym owocu wykryto luteolinę, stigmasterol i diosgeninę (substancje wykorzystywane do półsyntezy hormonów płciowych), co oznacza, iż w tej postaci caigua przyczynia się do podniesienia libido.

 

Na gardło

Jakby tego było mało – jak stwierdza się w „Ziołolecznictwie andyjskim i amazońskim” zredagowanym przez dr Katarzynę Żurowską – „w zapaleniu migdałków gotowanego z oliwą owocu używa się do płukania gardła, a płyn uzyskany z owoców gotowanych w mleku stosuje się w anginie”.

Słowem – dla każdego coś miłego: od dziecka, poprzez osobę dojrzałą, po starca. Caigua to roślina o stu twarzach, a każda z nich jest bardzo przyjazna.

Żyj Długo

 

HERBSECRET.PL poleca
Vilcacora 3000 - suplement diety

 

Vilcacora 2020 UNO (60 Kapsułek) - suplement diety

 

Vilcacora Profilaktyczna - suplement diety

 

 

Dodaj komentarz