To „je” ma swoje uzasadnienie. Bo biorąc pod uwagę współczesne warunki życia, zdaniem wielu specjalistów, chlorella powinna stać się stałym składnikiem menu człowieka XXI wieku i zasługuje na miano „superfood” – superżywności.

 

Chlorella to alga. Glon o bardzo intensywnym zielonym kolorze. Walory odżywcze łączy z właściwościami leczniczymi. Harmonizuje gospodarkę hormonalną, reguluje trawienie. Wzmacnia, rewitalizuje i oczyszcza organizm. Usuwa z niego metale ciężkie, co jest właściwością bardzo unikatową. Jest niezwykle pomocna w niwelowaniu następstw schorzeń przewlekłych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, grzybice, artretyzm i reumatyzm. Ważna jest również dla chorych na nowotwory, bo minimalizuje dotkliwe następstwa chemio- i radioterapii.

Wzmacnia też system odpornościowy, gdyż podnosi poziom interferonu oraz pobudza do aktywności limfocyty T i makrofagi.

 

„Gruboskórność” pomaga

Najcenniejsza „umiejętność” chlorelli, polegająca na usuwaniu metali ciężkich, wynika z tego, że jej komórki „owijają się” wokół najbardziej upartych toksyn, co – z jednej strony – zapobiega ich wchłanianiu przez organizm, a z drugiej – ułatwia ich transport na zewnątrz. Te toksyny owinięte tkanką chlorelli naukowcy nazywają wakuolami.

Grubość ścianek komórkowych chlorelli powoduje również, że organizm trawi tę algę szczególnie wolno. Chlorella syci więc na długi czas. Spożywając ją, przez dłuższy czas nie odczuwamy intensywnego łaknienia. Chudniemy. Organizm staje się odciążony. Zmniejszenie wagi prowadzi do rewitalizacji. Wyglądamy znacznie młodziej niż wcześniej. Do tego dochodzą wszystkie substancje odżywcze, których chlorella nam dostarcza: aminokwasy, chlorofil, potas, fosfor, biotyna, magnez, cynk, żelazo i witaminy – A i te z grupy B. Dzięki nim organizm zostaje dodatkowo wzmocniony. A cykl ten może przecież powtórzyć się wielokrotnie.

 

Badania. Od fibromialgii do… ekologii!

Mimo że tyle wiadomo, naukowcy chcą o chlorelli wiedzieć jeszcze więcej i w wielu miejscach na świecie jest ona w tej chwili dogłębnie badana.

Analizuje się wpływ chlorelli na chorych na fibromialgię, na nadciśnienie i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Jaka jest skuteczność chlorelli w zapobieganiu martwicy wątroby. Jaki jest wpływ tej algi na poziom glikogenu, cholesterolu i trójglicerydów. Jak przyjmowanie chlorelli wpływa na usuwanie z organizmu kadmu. Jak chlorella łagodzi przebieg choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jak minimalizuje szkody w chromosomach wywołane różnymi dawkami promieniowania. Jak redukuje niedobory żelaza i wspomaga leczenie niedokrwistości. Wreszcie – jaka jest jej przydatność w uzdatnianiu… ścieków, szczególnie do neutralizacji w nich cynku i niklu.

 

Wit Romanowski

 

Zalecana porcja chlorelli przyjmowanej w celu eliminacji metali ciężkich wynosi od 1200 do 2400 mg na dobę

 

Żyj Długo

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie