Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 15 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kg mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • bakalie (według uznania)
  • szczypta soli

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Mleko zagrzać z masłem i trochę wystudzić (żeby było letnie).
  • Żółtka i 1 jajko utrzeć z cukrem.
  • W misce wymieszać mąkę, roztarte drożdże i ubite żółtka; wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od miski, a następnie pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto urośnie, włożyć je do formy i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
  • Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW