ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1½ szklanki oleju
  • garść rodzynków
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • margaryna (do wysmarowania formy)
  • bułka tarta (do posypania formy)
  • szczypta soli

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Marchew trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dosypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól, dolewamy olej i miksujemy około 5 minut.
  • Do tak przygotowanej masy dodajemy tartą marchew, odsączone rodzynki i drobno posiekane orzechy; całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Blachę smarujemy margaryną, obsypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto.
  • Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180°C i pieczemy 40 minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW