Margie Davenport, adiunkt na wydziale edukacji fizycznej i rekreacji z University of Alberta, kierowała badaniami dotyczącymi kobiet w ciąży. Z jej obserwacji i analiz wynika, że u pań, które już na początku ciąży mocno przybrały na wadze, występuje trzy razy większe ryzyko urodzenia bardzo dużego dziecka.

 

Przebadano 172 niepalących ciężarnych między 16. a 20. tygodniem ciąży, których wskaźnik BMI wynosił co najmniej 18,5. Kobiety zachęcano do ćwiczenia 3–4 razy w tygodniu, przekazano im także wytyczne dotyczące prawidłowego, zdrowego odżywiania.

Reklama

 

Aż 52 procent pań biorących udział w badaniu mocno przybrało na wadze podczas ciąży. Jednak te, które utyły nadmiernie w jej pierwszej połowie, miały aż o 2,7 razy większe szanse na urodzenie dziecka z większą masą urodzeniową. Tkanka tłuszczowa tych dzieci była o 14 procent większa niż u noworodków, których mamy nie przytyły tak mocno na początku ciąży.

Zdaniem Margie Davenport, powinno się nieustannie podkreślać, jak ważne jest zdrowe odżywianie się i aktywność fizyczna podczas ciąży.

– Przyszłe mamy oraz lekarze powinni być świadomi, jakie są dopuszczalne normy dotyczące przybierania na wadze. Powinni też stosować się do nich, aby stworzyć podstawę dla zdrowej ciąży i zdrowego dziecka – twierdzi Davenport.

 

Źródło: Eurekalert


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie