ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Zapraszamy!

Pacjenci cierpiący na cukrzycę powinni znacznie zredukować spożycie soli; w ten sposób mogą ustrzec się przed poważnymi następstwami. Do takich wniosków doszli naukowcy pracujący dla Cochrane Collaboration, międzynarodowej organizacji zajmującej się oceną badań naukowych w dziedzinie opieki zdrowotnej.

W jednym z ostatnich ich raportów opublikowanych w The Cochrane Library, autorzy ocenili 13 badań, w których uczestniczyły 254 osoby dorosłe cierpiące na cukrzycę typu 1 i 2. Średnio przez tydzień musiały one znacznie ograniczyć dzienną dawkę soli, a naukowcy badali, w jakim stopniu wpłynęło to na ich ciśnienie krwi.

Okazało się, że mniejsze spożycie soli prowadziło do znacznego obniżenia ciśnienia. Uczestnicy badań musieli zredukować dawkę soli odpowiednio do 11,9 g (cukrzyca typu 1) i 7,3 g (cukrzyca typu 2). W przypadku pacjentów z obu typami cukrzycy zmniejszenie porcji soli o 8,5 g dziennie obniżało ich ciśnienie skurczowe o 7 mmHg, a rozkurczowe o 3 mmHg. Naukowcy zaznaczyli, że podobne wyniki uzyskać można stosując leki na obniżenie ciśnienia.

Diabetycy powinni szczególnie uważać na ten aspekt zdrowia i utrzymywać ciśnienie w granicach poniżej 130/80 mmHg. Jednak według danych Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetyków w latach 2003–2004 w Stanach Zjednoczonych aż u 75% dorosłych cierpiących na cukrzycę ciśnienie przekraczało te normy.

Zbyt duże dawki soli w codziennym jadłospisie stanowiące przyczynę wyższego ciśnienia mogą w przypadku cukrzyków prowadzić m.in. do udaru mózgu, zawału serca i choroby nerek.

Źródłem największych dawek soli jest wysoko przetworzona żywność dostępna w supermarketach i restauracjach sieciowych.

Źródło: Medical News