Czarna rzepa to bogate źródło witamin i mikroelementów. W postaci soków i syropów stosuje się ją powszechnie w celu wspomagania terapii schorzeń wątroby i pęcherzyka żółciowego. Dzięki właściwościom przeciwłupieżowym i przeciwłojotokowym znalazła swoje stałe miejsce również w kosmetologii.

 

Czarna rzepa (Raphanus sativus) lub inaczej czarna rzodkiew jest najstarszą rośliną uprawną Azji, Afryki i Europy. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i – choć ma odmienny wygląd – tak naprawdę należy do tej samej rodziny, co kapusta. Korzeń rzepy, czyli bulwę, pokrywa czarna skórka, a wnętrze wypełnia biały miąższ. W odróżnieniu od powszechnie znanej rzodkiewki ma ostrzejszy smak i silniejszy aromat. Zawiera również mniej wody oraz dłużej zachowuje świeżość. Dojrzałe bulwy zbiera się późną jesienią.

Reklama

 

Wartości odżywcze

Czarna rzepa jest niezwykle bogata w witaminy (C, PP i z grupy B) oraz składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, magnez, cynk, siarka i molibden). W jej składzie jest również sporo białka, węglowodanów, błonnika oraz kwasu foliowego. Co ważne, jest to warzywo niskokaloryczne (zaledwie 12 kcal w 100 gramach).

 

Właściwości zdrowotne

Czarna rzepa jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym. Posiada silne działanie moczopędne, żółciotwórcze, odkażające oraz odtruwające. Pobudza krążenie krwi oraz działa przeciwreumatycznie. Jest pomocna przy kłopotach trawiennych oraz chorobach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Przeciwdziała także tworzeniu się piasku oraz kamieni żółciowych. W korzeniu czarnej rzepy zawarte są glikozydy kwasu gorczycznego, które zwiększają ukrwienie skóry, pobudzają wytwarzanie soków trawiennych i śliny oraz łagodzą kaszel. Czarna rzepa ma w swoim składzie rafaninę i rafanol, które działają odkażająco i przeciwłojotokowo, oraz fitoncydy hamujące rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów. Sok jest skuteczny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Stosuje się go również zewnętrznie przy bólach pleców lub w zapaleniu korzonków. Wyciąg z czarnej rzepy często stanowi również składnik leków odchudzających.

 

W przemyśle kosmetycznym

Korzeń z czarnej rzepy znalazł swoje zastosowanie w kosmetologii, głównie w produktach do pielęgnacji włosów (takich jak szampony, logiony czy odżywki). Kosmetyki na ich bazie działają wzmacniająco, regenerująco, przeciwłojotokowo i przeciwłupieżowo. Zapobiegają również nadmiernemu wypadaniu włosów.


 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie