Kto nie zna fantastycznego smaku pierogów z jagodami albo letniej zupy z tych owoców? Od czerwca do września w prawie wszystkich lasach, zwłaszcza iglastych i mieszanych, pełno jest soczystych ciemnofioletowych kuleczek rosnących na krzewinkach osiągających od 15 do 60 cm wysokości.
Prozdrowotne właściwości czarnych jagód – zarówno owoców, jak i listków – znane są i wykorzystywane od dawna. Wyciągi z tych owoców są jednym z najważniejszych środków roślinnych wspomagających leczenie chorób oczu, gdyż wzmacniają najmniejsze naczynia krwionośne (włosowate), dzięki czemu ułatwiają mikrokrążenie w naczyniach oka.
Są stosowane w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Czarna jagoda stosowana jest także w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej, a jak potwierdzają badania, długotrwałe zażywanie wyciągu z borówki czernicy, bo tak właściwie czarna jagoda się nazywa, poprawia wzrok u krótkowidzów!
Zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe.
Owoce jagód są także pomocne w infekcjach układu moczowego, a znajdujące się w nich flawonoidy (przeciwutleniacze) mają działanie antynowotworowe: według amerykańskiego departamentu rolnictwa chronią przed rakiem jelit i obniżają poziom cholesterolu.
Obecne w listkach jagodowych pektyny, kwasy organiczne oraz potas wspomagają pracę układu krążenia, a także wzmacniają włosowate naczynia krwionośne, uniemożliwiając przenikanie do nich cholesterolu. Liście jagód bogate są także w flawonoidy działające moczopędnie i łagodząco przy dolegliwościach pęcherza, a glukochinon – substancja podobna w działaniu do insuliny obniża poziom cukru we krwi.
* * *
- Całe owoce borówki czernicy działają regulująco na stolec, sok czy odwar (przecedzony) ma właściwości zapierające i stosowany jest przy biegunkach.
- Napary z suszonych owoców, przeciwnie niż świeże jagody, działają przeciwbiegunkowo i pomagają w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego.
KK