Gorzka czekolada jest zdrowa i warto ją jeść często. Ale jak się okazuje, nie każdą.

 

Już za kilka miesięcy do sklepów ma trafić nowy wyrób szwajcarskiej firmy Barry Callebaut, która zajmuje się produkcją czekolady. Produkt ten ma nosić nazwę Acticoa. Będzie to bogate źródło flawonowi oraz antyoksydantów występujących w ziarnach kakaowca. Niestety, te cenne składniki na skutek dotychczas stosowanych technik produkcyjnych nie są obecne w czekoladach przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Właśnie dlatego szwajcarska marka opracowała nową technologię produkcji.

Reklama

 

Zdaniem naukowców, którzy przeprowadzili badania na zlecenie Barry Callebaut, flawonole przyjmowane w dawce 200 mg dziennie uelastyczniają naczynia krwionośne o 1–2 procent, ułatwiają także przepływ krwi i ograniczają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Stwierdzono także, że zmniejszają ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Komisja Europejska wyraziła już zgodę, aby informacja o pozytywnym wpływie flawenoli na organizm ludzki oraz wysokiej ich zawartości w produkcie Acticoa pojawiła się na opakowaniu nowej czekolady.

 

Źródło: Daily Mail