Stres jest nieodłączny w naszym życiu. Żyjemy coraz intensywniej, więcej pracujemy, mniej wypoczywamy. Niekiedy działa na nas pozytywnie, bo stymuluje wydzielanie adrenaliny, ale gdy trwa zbyt długo i nie dajemy mu upustu, może niekorzystnie przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi, co grozi zawałem serca, udarem mózgu, a tak może przyczynić się do choroby wrzodowej. Czy prawidłowa dieta może pomóc przezwyciężyć wszechobecny stres? Tak, jeśli zawiera m.in. witaminy z grupy B, magnez, inozytol i tryptofan. Jak wpływają na nasz układ nerwowy te witaminy?

 

Witamina B6 (pirydoksyna) wspiera układ nerwowy i sprzyja utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Działa kojąco na układ nerwowy, uspokaja i pomaga w walce z bezsennością. Dzięki regulacji aktywności hormonalnej przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Niedobór witaminy B6 może być spowodowany spożywaniem alkoholu, stosowaniem leków i stresem. Często występuje u osób starszych, kobiet ciężarnych oraz stosujących doustne środki antykoncepcyjne. Głównym źródłem witamin z grupy B są: produkty pełnoziarniste, mleko i przetwory mleczne, mięso wieprzowe, ryby, ziemniaki, orzechy, rośliny strączkowe.

Reklama

 

Witamina B6 ułatwia przyswajanie magnezu, którego niedobór objawia się skurczami mięśni, drżeniem rąk, zaburzoną pracą serca. Przyswajanie magnezu ogranicza dieta bogata w tłuszcz i białko, a także powszechnie stosowane w przetwórstwie spożywczym fosforany. Głównym źródłem magnezu są: kakao, orzechy, produkty pełnoziarniste, a także owoce i warzywa.

Witamina B12 (kobalamina) również jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niski poziom witaminy B12 powoduje zmiany w komórkach nerwowych: dezorientację, drętwienie, mrowienie, demencję, zmienność nastrojów, urojenia, zaburzenia widzenia. Główne źródło tej witaminy stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso wieprzowe, wątroba (cielęca, drobiowa, wołowa, wieprzowa; inne podroby (serce, nerki), drób, jaja, sery, mleko i jego przetwory, ryby (śledź, dorsz, makrela, sardynka).

Tryptofan jest aminokwasem, którego organizm nie może syntetyzować samodzielnie, musi zatem być dostarczany w pożywieniu. Z tryptofanu powstaje m.in. serotonina, a dzieje się to przy udziale węglowodanów, głównie cukrów, ale nie pochodzących z owoców. Każdy stres obniża poziom produkcji serotoniny, a ponieważ organizm jej potrzebuje, więc po stresowych sytuacjach odczuwa deficyt i konieczność uzupełnienia tej substancji. Jest on również niezbędny do wytworzenia melatoniny odpowiedzialnej za dobry sen. Głównymi źródłami tryptofanu są: mleko, ser, mięso, banany i soja.

Inozytol, tradycyjnie nazywany witaminą B8, bierze udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu. Zapobiega zmianom skórnym i wypadaniu włosów. Działa uspokajająco i przyspiesza procesy mózgowe. Jego niedoborom, które mogą prowadzić do nadpobudliwości i nagłych zmian nastroju, sprzyjają kawa i alkohol, a także picie ponad 2,5 l płynów dziennie, gdyż woda wypłukuje go z organizmu. Znajdziemy go w drożdżach piwnych, lecytynie, owocach, warzywach strączkowych, mięsie, mleku, rodzynkach i ziarnach.