Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 1 ser feta
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz kajeński

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Usunąć nadmiar suchych łupin z główek czosnku, ale w taki sposób, by główki zostały w całości.
  • Odkroić z góry około centymetra, by odsłonić ząbki czosnku.
  • Ułożyć główki w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą do połowy wysokości główek, skropić oliwą i piec około godziny w nagrzanym do 180°C piekarniku, przykryte folią aluminiową.
  • Przygotować sos – drobno pokroić pomidory i cebulę, do warzyw dodać oliwy, soku z cytryny i rozgniecionego ząbka czosnku.
  • Na gorące główki czosnku nakładać po łyżce ugniecionego sera feta, podawać z sosem w osobnej miseczce.
  • Przed podaniem wymieszać sos z posiekaną zieloną pietruszką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

 

Najnowsze
Choroby
Ziołolecznictwo
Żywienie