ARTYKUŁY DO SŁUCHANIA

W obecnych czasach zdominowanych przez multimedialne formy przekazu dźwięk wart jest nieraz więcej niż tysiąc słów. Od dziś, aby poznać najnowsze wieści ze świata fitoterapii i szeroko pojętej profilaktyki zdrowia nie trzeba czytać - można posłuchać. Na dowolnym urządzeniu - komputerze, telefonie, tablecie. Na stronie DO SŁUCHANIA mają Państwo możliwość bezpłatnego odsłuchania lub pobrania plików audio z najciekawszymi, naszym zdaniem, artykułami z ostatnich wydań kwartalnika "Żyj Długo". Co tydzień - w każdy poniedziałek - na stronie będzie się pojawiał nowy artykuł w wersji do słuchania. Zapraszamy!

Nazywane są „chlebem życia” – daktyle, bo o nich mowa, to owoce najstarszego owocowego drzewa na świecie. Są kopalnią energii, zapobiegają zaparciom i obniżają ciśnienie tętnicze. W krajach arabskich uważa się je za afrodyzjak.

 

Daktyle to owoce palm daktylowych (Phoenix dactylifera L.)rosnących w Afryce, Azji, Australii, Kalifornii i Meksyku. Daktylowiec, uprawiany już ponad 4000 lat p.n.e., osiąga około 20 metrów wysokości. Jedno drzewo owocuje nawet przez około 80 lat. Jego owoce osiągają długość do 70 mm. Szczególnie cenione są w krajach arabskich, choć również w Europie mają swoich zagorzałych zwolenników.

 

Składniki

Daktyle mają wysoką wartość energetyczną (jeden daktyl to około 24 kalorie). Są bogate w cukry proste oraz naturalne salicylany. Zawierają także antyoksydanty, w tym kwas taninowy. Obfitują w witaminy: A (niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku), B1, B2, B3 (odpowiadają za właściwą pracę mózgu i koncentrację oraz odporność organizmu) oraz C (przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki). Są dobrym źródłem potasu, fosforu, żelaza, magnezu oraz chromu. W ich składzie znajdują się także spore ilości błonnika.

Reklama

 

Zastosowanie

Z uwagi na bogactwo cukrów prostych, daktyle są idealne dla osób mających problemy trawienne, ponieważ są łatwo przyswajane przez organizm. Sportowcy cenią je jako dobre źródło energii, jak również jako owoc doskonale uzupełniający niedobór glikogenu w mięśniach. Dzięki dużej zawartość potasu są szczególnie zalecane przy długotrwałym wysiłku. Znajdujący się w nich potas przyczynia się także do utrzymania zdrowia układu nerwowego i do zrównoważonego metabolizmu. Owoce daktylowca wyróżniają się dużą ilością antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia oraz zapobiegają chorobom, a także naturalnych salicylanów, które łagodzą ból i stany zapalne oraz obniżają gorączkę.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika daktyle działają lekko przeczyszczająco, usprawniają pracę jelit oraz są cennym elementem profilaktyki zaparć. Łagodzą objawy menopauzy, przeciwdziałają miażdżycy oraz powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Często są też zalecane osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze.

Odwar z dojrzałych owoców stosuje się w przypadku astmy, bólu gardła i kataru oraz jako środek wykrztuśny. Olej z nasion daktyli poprawia ruchliwość plemników oraz powoduje wzrost ich liczebności.

 

Daktyle w kosmetyce

Daktyle są także wykorzystywane w kosmetologii. Z owoców daktylowca otrzymuje się roślinne DHEA, czyli składnik porównywalny z naturalnym hormonem, wytwarzanym przez ludzki organizm. Ma on właściwości regenerujące, ujędrniające, zmniejszające podrażnienia oraz wygładzające. Wyciąg z daktyli dodawany jest najczęściej do kremów, balsamów do ciała, środków do demakijażu, płynów do kąpieli oraz peelingów.

 

Przeciwwskazania

Owoce daktylowca nie są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę, cierpiących na nieżyt żołądka oraz borykających się z kolką żołądkową.