Karmienie naturalne dziecka korzystnie wpływa nie tylko na jego, ale również i na organizm matki karmiącej. Zmniejsza krwawienie poporodowe, przyśpiesza inwolucję macicy, sprzyja szybszemu powrotowi do masy ciała z okresu przed ciążą, zwiększa remineralizację kości w okresie poporodowym, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajników (25%) i raka piersi (50%) w okresie postmenopauzalnym.

 

Każda zdrowa, rozsądna matka powinna karmić swoje dziecko.

Przeciwwskazaniem do karmienia jest:

  • Infekcja HIV
  • Czynna gruźlica

Reklama

 

Matka karmiąca:

  • Nie musi jeść za dwoje, dieta matki karmiącej powinna zawierać ok. 500 kcal więcej.
  • Pić stosownie do pragnienia najlepiej wodę mineralną, koniecznie niegazowaną, rozcieńczone soki, słabą herbatę, słabe napary z ziół.
  • W żywieniu stosować produkty lekkostrawne: gotowane warzywa i mięso, owoce, nabiał. Unikamy nadmiaru mleka, zwłaszcza nieprzetworzonego, fasoli, grochu, kapusty, brokułów.
  • Sporadycznie może pozwolić sobie na wypicie filiżanki kawy, niewielkiej ilości piwa lub wina (1 kieliszek), najlepiej po nakarmieniu dziecka.
  • Niestety nie odnosi się to także do palenia papierosów, nie można palić i już!!!
  • Jeżeli przyjmuje leki musi uzgodnić to z lekarzem.